Om att bemöta Sverigedemokraterna

Anders Johnson skrev på DN Debatt före valet en lysande debattartikel om hur mycket invandrare har betytt för Sveriges utveckling.

Idag efterlyser Paulina Neuding och Johan Lundberg en debatt om invandringens problem.

Jag håller i stort med vad Neuding och Lundberg skriver. Det är viktigt att tala om både invandringens problem och om dess positiva sidor, och det har de etablerade partierna varit dåliga på. Samtidigt så är det viktigt att man inte överdriver de positiva sidorna, eller tystar ner problemen. Det måste vara ärligt och sanningsenligt, annars blir det inte trovärdigt.

Men mot slutet av Neudings och Lundbergs artikel blir det konstigt, när de kritiserar Johnson för att inte specifikt ta upp det positiva med de senaste 20 årens flyktinginvandring till Sverige. Men det kan ju bero på att det inte finns så mycket positivt att säga om detta!

Sverige begick ett stort misstag på 70-talet när man ströp arbetskraftsinvandringen nästan helt, började ta emot fler och fler flyktingar (och anhöriga till dem) och införde ett flyktingmottagande som hade en tycka-synd-om-attityd.

För att det ska fungera bra med en så stor flyktig- och anhöriginvandring från hela världen som Sverige har så måste man ha ett motagande som fokuserar på förmåga, arbete och egen försörjning, inte på problem och bidrag. Samtidigt bör man ha en generös arbetskraftsinvandring från hela världen, så att inte utlänning i Sverige blir lika med flykting.

Alliansregeringen har gjort mycket bra under förra mandatperioden. Man har öppnat för arbetskraftsinvandring från hela världen (även om det hade kunnat göras ännu bättre). Och flyktingmotagningen håller på att förbättras. Problemet är att det tar tid innan dessa reformer får någon märkbar positiv effekt.

Jag hoppas att det blir möjligt att bibehålla och vidareutveckla denna politik även under denna mandatperiod med ett osäkrare parlamentariskt läge. Arbetskraftsinvandringen bör inte vara något problem att bibehålla då Miljöpartiet är med och det har därmed har en fortsatt majoritet i Riksdagen. En fortsatt reformering av flyktingmotagningen kan bli svårare, men vi får hoppas att något av de rödgröna partierna tar sitt ansvar.

3 kommentarer to “Om att bemöta Sverigedemokraterna”

 1. Jerry säger:

  Det är alldeles för farligt att underkänna folkets DEMOKRATISKA beslut!

  Hur mycket än man avskyr Sverigedemokraterna, så skall man konstatera att detta intåg till riksdagen har väckt de etablerade partierna.

  Nu har har de på allvar avsikten att behandla invandrarnas integration i landet.
  Denna fråga har politikerna bara “bläddrat” genom – det har is in tur lämnat fri engagemang för Sverigedemokraterna, INGEN trodde att SD är kapabel att komma förbi inträdes spärren till riksdagsrepresentation!

  Som om det räcker inte med skrämselhickan – Sverigedemokraterna, så måste vi uppmärksamma följande;
  Muammar Gaddafi konstaterade nyligen att “Det finns tecken på att Allah kommer att låta islam besegra Europa utan svärd, utan gevär, utan strid. Vi behöver inte terrorister, vi behöver inte självmordsbombare. De över 50 miljonerna muslimer (i Europa) kommer att göra det till den muslimska kontinenten inom några årtionden.”

  Muammar Gaddafis konstaterade skall inte viftas bort!
  Många anser att Muammar Gaddafi är en galning, samtidigt ansåg Hadar Cars m fl att ingen väljare utanför Sjöbo skulle ha rätt att påverka någonting….

  Samma gäller Erbakan, en tidigare turkisk premiärminister yttrade: “Hela Europa kommer att bli islamiskt. Vi kommer att erövra Rom.”

  Glöm inte att Recep Tayyip Erdoğan har på ett möte i Tyskland uppmanat sina landsmän som är bosatta i Tyskland att INTE assimilera sig!

  Är Tyskland på väg bli en islamisk stat. Också Sverige. Vem bryr sig?

  ANGELA MERKEL
  “Vårt land kommer att fortsätta att förändras och integration är också en uppgift för samhället att ta itu med uppgiften som har med invandrare att göra,” sade förbundskansler Angela Merkel till Frankfurter Allgemeine Zeitung. “Under åratal har vi lurat oss själva om detta. Moskéer till exempel kommer att vara en mer framträdande del av våra städer än tidigare.”

  Jag röstade inte på Sverigedemokraterna, men man skall akta sig ändå – det finns ju extremister på det muslimska sidan….

 2. Mikael Ståldal » Arkiv » Är Sverige redo för fri invandring? säger:

  […] jag skrivit tidigare så menar jag att Sverige idag har problem genom att en alltför stor andel av vår invandring […]