Riksdagsvalet 2010

Då var rösträkningen avslutad, och det slutliga resultatet av riksdagsvalet är klart.

Det är trist att Alliansen inte lyckades behålla egen majoritet i riksdagen, det saknas två mandat. Extra irriterande känns det då det var väldigt få röster som det hängde på.

Jag beklagar också att Sverigedemokraterna kom in i riksdagen. Men eftersom 339 610 personer har röstat på dem så har de rätt till sina 20 mandat, och jag hoppas verkligen att de övriga partierna inte försöker stänga ute dem från utskotten eller liknande. De ska ha det formella inflytande de har rätt till, något annat vore odemokratiskt.

Då Alliansen blev markant större än det rödgröna blocket så bör den sittande alliansregeringen regera vidare i minoritet, för de har fått folkets mandat att göra det. Man får helt enkelt lita på att de rödgröna inte sammarbetar med SD för att väcka misstroendevotum mot regeringen eller fälla dess budgetpropositioner.

Vad gäller övriga propositioner så får man göra upp med något av de tre rödgröna partierna för varje fråga (Miljöpartiet borde ligga nära till hands i många frågor, men även Socialdemokraterna kan funka ibland). Om det inte går att få med sig ett helt parti så kan man försöka få med sig enskilda ledamöter, ty det räcker med två för att få majoritet.

På så sätt kan man hålla Sverigedemokraterna utanför reellt inflytande över politiken.

Och tack till de 49 som kryssat mig.

Kommentarer är avstängda.