Inget näringsförbud för politiker tack

I artiklen “Vänta med att ta jobb i näringslivet” i dagens DN (tyvärr ej på webben) så tycker Claes Sandgren på Transparency International Sverige att f.d. statssekreterare inte bör ta jobb i näringslivet under ett år efter att de slutat jobba för regeringen.

Jag håller med om att det kan verka olämpligt att t.ex. f.d. statssekreterare Jöran Hägglund (c), som hanterade Saab och Volvo under finanskrisen, direkt börjar jobba i fordonsindustrin. Men inget jobb i näringslivet under ett år är att gå alldeles för långt. Eventuella restriktioner måste vara begränsade till vissa företag eller branscher och inte gälla näringslivet som helhet.

I Sverige har vi alldeles för många som är karriärpolitiker på livstid. Jag tror att det vore bra för Sverige om fler politiker och politiska tjänstemän omväxlande jobbar med politik och med annat – t.ex. i näringslivet – under sitt yrkesliv. Därför vore det olyckligt med alltför generella restriktioner som försvårar och avråder från detta. Och jag tycker inte heller att man slentrianmässigt ska misstänka folk med ett omväxlande yrkesliv för korruption.

Eventuella korruptionsrisker får man hantera på ett mindre inskränkande och mer träffsäkert sätt.

Detta förslag från TI var inte riktigt genomtänkt, gör om gör rätt!

4 kommentarer to “Inget näringsförbud för politiker tack”

 1. Mats Henricson säger:

  Fast vad får man om politiker och näringsliv jobbar ihop?

  https://secure.wikimedia.org/wikipedia/sv/wiki/Korporatism

  Yikes!

 2. Mikael Ståldal säger:

  Korporatism är illa och inget som jag vill ha (mer av) i Sverige.

  Jag vill inte att politiker och näringsliv ska jobba ihop, jag vill att personer ska kunna växla mellan att jobba med politik och näringsliv under sitt yrkesliv. Jag tror inte att det blir bra om man måste välja endera och hålla sig till det hela livet.

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Yrkespolitiker säger:

  […] Jag instämmer till fullo i problembeskrivningen. Det är inte bra att politiker nästan bara sysslar med politik i hela yrkeslivet, vilket jag skrivit om tidigare. […]