Operahus och bostäder

Christer Nylander och Madeleine Sjöstedt (fp) vill bygga ett nytt operahus i Stockholm och föreslår att det byggs bakom Nationalmuseum på Blasieholmen. Magnus Andersson (c) repklierar och menar att man bör prioritera att bygga nya bostäder istället.

Det är lätt att känna sympati för Anderssons linje med tanke på hur svårt det är att få tag i bostad i Stockholm, och i synnerhet i Stockholms innerstad. En stad kan dock inte bestå av bostäder allena, då blir det som de många trista sovstadsförorter vi har i Stockholm. Men när det gäller just Stockholms innerstad så är balansen sned åt andra hållet, där finns det gott om arbetsplatser, butiker, kulturhus och annat. Det är först och främst fler bostäder som behövs i innerstan nu.

Så varför inte bygga ett nytt operahus i någon förort, t.ex. Liljeholmen, Alvik, Kista, Skärholmen eller Älvsjö. Eller för den delen någonstans i Solna eller Sundbyberg. Om detta är en nationell satsning så torde det inte spela någon roll på vilken sida någon kommungräns det placeras. Däremot är det viktigt att det finns goda möjligheter att ta sig dit utan bil, så det bör ligga i anslutning till tunnelbana, pendeltåg eller tvärbana. Det får inte bli som Kungens Kurva.

2 kommentarer to “Operahus och bostäder”

  1. Mats Henricson säger:

    Men, då måste ju Östermalmskärringarna åka tunnelbana!?