Fånig snyfthistoria i Rapport

På SVT Rapport så kan man idag se ett syftreportage om en äldre kvinna som tvingas sälja sin döda mors smycken för att kunna få en ny lägenhet bättre anpassad till hennes handikapp.

Det är givetvis synd om kvinnan för att hon har fått en ryggskada, men jag har svårt att tycka synd om henne för att hon tvingas sälja sin döda mors smycken. Att spara värdefulla smycken från avlidna släktingar är en lyx som inte alla har råd med. Det är inget som tillhör livets nödtorft, och det är inte synd om alla som inte har råd med den lyxen.

Att kunna byta sin hyreslägenhet är inte heller någon självklarhet. Jag har svårt att se varför det skulle vara uppenbart mer rättvist att de som redan har en hyreslägenhet har förtur framför t.ex. ungdomar i 25-årsåldern som vill flytta från föräldrahemmet eller studentkorridor till sitt första egna riktiga boende. Många är hänvisade till att köpa bostadsrätter, och då måste man också sälja mors smycken eller skaffa en summa pengar på annat sätt.

Grundproblemet är hyresregleringen som skapat denna situation med hopplösa köer och en situation där ett hyreskontrakt blir värt pengar. Se tidigare inlägg.

7 kommentarer to “Fånig snyfthistoria i Rapport”

 1. Der Kätzer säger:

  Håller helt med. Varför skulle det vara fel att låta bättre och mer engagerade kunder gå före? Reportaget är en del av DDR-Sveriges sista dödsryckningar!

 2. Mats Henricson säger:

  Hur har hyresregleringen skapat hopplösa köer? För att de håller ner hyrorna? Skulle lösningen då vara att höja till “marknadshyror”? Ja då blir hyreskontrakten ingen värda på andrahandsmarknaden, det är klart, eftersom de skulle bli alldeles för höga för vanligt folk. Genialt!

 3. Thomas säger:

  Tycker du är en okänslig och taskig människa, men det ligger ju i tiden att slå på de som redan ligger ner. Fy fan….

 4. Annika säger:

  Det är inte så att du inte har en poäng, för det har du. Men allt är inte svart eller vitt. Man kan hävda att systemet som hyresgästföreningen har är felaktigt. Sparande hyresgäster skulle kunna gå före nya hyresgäster och hyresgäster som slarvat med hyran. Monicas trogna betalningar varje månad som aldrig uteblivit borde också premieras och värderas.

  Tänk om det hade varit din mamma eller mormor? Skulle du kallat hennes historier fåniga när hon sitter där och gråter?

 5. Mikael Ståldal säger:

  Mats,

  Genom att vi under flera decenniers har haft strikt hyresreglering och för låg nyproduktion så har vi fått en situation där hyrorna på många håll ligger långt under vad folk egentligen är beredda att betala (d.v.s. långt under marknadshyror). Det har lett till hopplösa köer och svarhandel med hyreskontrakt.

  Jag förespråkar inte att man inför marknadshyror över en natt, men man bör omgående börja fasa ut hyresregleringarna och låta hyrorna under en övergångsperiod justeras till maknadsnivå. Det kommer innebära kraftiga höjningar i t.ex. Stockholms innerstad.

 6. Mikael Ståldal säger:

  Annika,

  Det som är fånigt är inte att Monica gråter, det är att hon gör det i TV på bästa sändningstid. Det är fånigt av SVT att lyfta fram just henne och hennes historia i Rapport när det finns många andra människor i Sverige som det är mycket mer synd om än henne.

  Sen så kan jag i viss mån hålla med om att hyresvärdens resonemang är lite märkligt och att prickfritt boende och hyresinbetalning under lång tid borde vara lika mycket värt som bosparande. Men jag tycker också att det bör vara upp till hyresvärden att välja vilket system man ska ha för att fördela lediga lägenheter.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)