Tiden rinner ut för att rädda Libyen

Nu har Gaddafis styrkor intagit den strategiska staden Ajbadiya inte långt ifrån frihetskämparnas huvudstad Benghazi. Återigen var det med hjälp av kraftiga flygattacker som Gaddafis styrkor avancerade snabbt. Se artikel i DN.

Då frihetskämparna varken har flygplan eller avancerat luftvärn så är de i klart militärt underläge så länge som Gaddafi fritt kan använda sitt flygvapen. Ännu finns det hopp, men om ingen görs nu så kan Gaddafi snart inta Benghazi och därmed krossa förhoppningarna om en demokratisk utveckling i Libyen. Dessutom lär det bli ett stort blodbad och de överlevande frihetskämparna drabbas av hårt förtryck.

Nu måste världens demokratiska stater omgående ta sig samman och hjälpa Libyens folk! Detta är en historisk chans att bli av med en av världens värsta nu levande diktator.

Som jag skrivit tidigare så måste en flygförbundzon omedelbart införas över Libyen så att Gaddafi hindras använda sitt flygvapen mot frihetskämparna. Detta har efterfrågats av både frihetskämparna i Libyen och Arabförbundet.

NATO har den operativa förmågan att göra detta snabbt, så jag hoppas att de gör det nu. Sverige bör givetvis helhjärtat stödja detta och hjälpa till om det finns praktiska möjligheter till det. Om FN:s säkerhetsråd ger sin välsignelse så är det bra, men det bör göras oavsett.

5 kommentarer to “Tiden rinner ut för att rädda Libyen”

 1. VIDEOBLOGG :En middag med Ghadaffi : Hannes Hervieu säger:

  […] poliser som jagar folk som röker en joint – Vi har råd att slåss för demokratin.) Ståldal SVD SVD SVD DN […]

 2. Mikael Ståldal » Arkiv » Finns det en plan B för Libyen? säger:

  […] Se tidigare inlägg. […]

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Äntligen tar världen sitt ansvar för Libyen säger:

  […] Se tidigare inlägg. […]

 4. E. Hellsö säger:

  Fruktansävärt och otroilgt sorgligt att Sverige håller sig “neutralt. Sverige , läs Carl Bildtt borde på alla sätt stötta befokningen i ‘Libyen för att demokrati ska uppnås pch upprättas i Libyen.

  Än en gång bevittnar vi att folket (rebeller) som kämpar för att vinna en fight” för dess befriels från en regim med dikatatorikt förtryck och makftfullkomlighet. Det är oerhört allvarligt att inte folket i Libyens får stöd från från oss, dvs Sverige. Vi är en demokratisk nation, vilket uppnnåtts genom demokratiska val coh gett oss det välstånd vi åtnjuter idag.
  Detta unnar jag,inte bara Libyen, utan alla stater, styrelseskick på vår planet Jorden. /Lisa Hellsö