Våld som väg till frihet

Den palestinska före detta flygplanskaparen Leila Khaled har varit på besök i Sverige, finansierad av statliga Kulturrådet. Detta har fått Johan Lundberg att skriva en kritisk artikel i Aftonbladet.

Jag tycker att Lundberg gör det lite väl enkelt för sig när han avfärdar Khaled som en antidemokratisk terrorist utifrån att hon tror på våldet som väg till frihet.

Det räcker inte. I vissa fall är våld en möjlig och legitim väg till frihet. Ett aktuellt exempel är Libyen där den Benghazibaserade oppositionen uppenbarligen tror på våldet som väg till frihet från den förtryckande Gaddafiregimen. Jag tror inte att Lundberg är villig att klassa dem som varken antidemokratiska eller terrorister.

Problemet är istället att Khaled sysslat med flygplanskapningar som skadat och dödat oskyldiga. Så det är nog motiverat att klassa henne som antidemokratisk terrorist.

Oavsett om Khaled är terrorist eller inte så förstår jag inte varför hon bjuds in till Konsthall C i Farsta och finansieras av statliga Kulturrådet. Konsthall C skriver så här om detta:

Lördag 30.4, kl 18
Johanna and Lisa invite Annika who invites Celie to invite Leila
Leila Khaled, the Palestinian activist, feminist and political icon will be holding a lecture on her political work, spanning several decades, from the sixties till now.
This lecture is the culmination of an initiative by Annika Eriksson. Linking together colleagues
Johanna Gustavsson, Lisa Nyberg and Celie Eklund, a chain was formed leading to Leila Khaled.
Language: English

Vad har detta med konst att göra? Politik och konst är inte samma sak.

Kommentarer är avstängda.