Långsökta dumheter

Terrordådet och massaken i Norge igår har resulterat i många skriverier. Den troligtvis absolut dummaste hittills står Bertil Törestad för på Newsmill.

Törestads artikel handlar huvudsakligen om västvärldens förhållande till den muslimska världen, som han tycks vara bekymrad över. Dock så har han nu missat ett lysande tillfälle att hålla tyst då detta terrordåd varken utfördes av eller riktades mot muslimer. Det hade varit enkelt att i detta sammanhang undvika att underblåsa den konflikt som han ger intryck av att oroa sig över.

Den enda koppligen till muslimer är att den misstänkte gärningsmannen tidigare har uttryckt sig hatiskt mot muslimer. Men att ta detta som intäkt för att nu avfyra en rejäl salva om väst vs. muslimer är dumt, osmakligt och spelar terroristen i händerna.

Troligtvis så bryr sig Törestad inte ett dugg om muslimer, han tar bara varje tillfälle i akt att spy ut sitt hat mot västvärlden och marknadskrafterna.

Låt oss se vad Törestad egentligen skriver:

Många i väst anser att deras demokrati är överlägsen andra styrelseformer i världen.

…orgie i honnörsord som demokrati…

Här verkar det som om Törestad inte tycker att vår demokrati i väst är så bra. Det är dock mycket oklart på vilket sätt den inte är bra, eller hur ett bättre alternativ skulle se ut. Har vi för långa mandatperioder? För korta? För få beslutande nivåer? För många nivåer? För lite maktdelning? För mycket maktdelning? Inte tillräckligt självständiga domstolar? För hög spärr till parlamentet? För lite personval? Att dissa vår demokrati på detta sätt utan att på något sätt konkretisera kritiken eller peka på alternativ är inte seriöst.

Låt oss gå vidare:

[Många i väst] hyllar yttrandefriheten för alla, som visserligen är begränsad till dem med resurser, men ändå tillräckligt stor för att kunna experimentera med.

Jag vill hävda att detta med att yttrandefriheten skulle vara begränsad till dem med resurser inte längre stämmer tack vare Internet, bloggar, Twitter, Facebook, Newsmill och liknande fora. Väldigt många människor i världen har idag tillgång till Internet på något sätt, inte bara i väst.

Så för att pröva och leka med yttrandefriheten kränker man medvetet den muslimska världen i konstverk, förmodligen för att vinna uppmärksamhet för just sin konst.

Här drar alltså Törestad igång debatten kring Lars Vilks rondellhundar igen. Då han inte har något nytt att komma med så behöver jag inte heller komma med något nytt.

Detta spel, som ytterst är bestämt av marknadsekonomiska krafter i väst, hyllas mangrant av media i väst, som till och med tycker att förfarandet är modigt och ett tecken på västs överlägsenhet.

Och här lyckas alltså Törestad klämma in det efterlängtade angreppet på marknadskrafterna. Detta är så dumt och långsökt att det inte ens förtjänar en kommentar.

3 kommentarer to “Långsökta dumheter”

 1. Bertil Törestad säger:

  Din reaktion är förväntad. Terrordåden var inte islamistiska men ANTOGS först vara det av oss i värst. Terroristen var ansatt av ett ett hat mot islam, som ett hot mot den egna nationen. Marknadskrafter finns alltid med i bilden i väst; i vård, skola,
  oljebolag, hemtjänst, kändisskap, vekotidningar, tv-program, dagspressen….
  Det är klart att den nuvarande entreprenörandan från skolan till graven gynnar marknadsekonomiskt tänkande.

  Att anse något bara vara dumt för oss inte långt.

 2. Mikael Ståldal säger:

  Jag förstår fortfarande inte hur du lyckas koppla ihop marknadskrafter med detta terrordåd.

  Och att komma med svepande antydningar (som att det skulle vara något fel på vår västerländska demokrati) utan konkretisering för oss inte heller långt.