Tabu mot islamofobi

Lisa Bjurwald skriver i DN att Europa lider av brist på tabu mot islamofobi. Hon menar att islamofobi bör betraktas som lika allvarligt och farligt som “vanlig” rasism.

Begreppet islamofobi är dock luddigt och kan betyda lite olika saker. Om man helt enkelt definierar det som en irrationell rädsla för alla muslimer (eller för alla som antas vara muslimer) så håller jag helt med om att det är ett stort problem och borde vara tabubelagt.

Men inte sällan hör man både islamister och infödda européer (ofta på vänsterkanten) använda begreppet islamofobi det för att brännmärka folk som framför befogad och legitim kritik mot religionen islam och dess politiska/ideologiska implikationer. Därför är det inte så konstigt att folk tvekar att likställa islamofobi med “vanlig” rasism och främlingsfientlighet.

Eftersom det råder så stor förvirring kring begreppet islamofobi så behöver vi ett annat begrepp. Jag föreslog tidigare muslimofobi. I DN-artikeln står det om antimuslimska grupper, det duger också. Rimlig kritik mot religionen islam är ju inte antimuslimskt, precis som rimlig kritik mot staten Israel inte är antisemitism.

Med tanke på att extrema antimuslimer kan vara våldsamma och farliga så är det viktigt att de kan isoleras och tabubeläggas. Detta försvåras om de blandas ihop med fredliga demokrater som kritiserar religionen islam och dess politiska/ideologiska implikationer.

Läs även Johan Lind.

14 kommentarer to “Tabu mot islamofobi”

 1. Matthias säger:

  Det vore fel att klassa islamofobi som rasism. Rasism är att behandla människor olika på grund av deras ras, alltså på grund av något som de inte rår över, medan en religionstillhörighet är något man kan välja själv. Rasism är entydigt och förkastligt; islamofobi spänner – som du skriver – mellan irrationell rädsla (ibland parad med förkastlig hatiskhet) och legitim kritik mot (aspekter av) religionen. Låt oss tala om alla olika problematiska företeelser, men utan att onödigtvis klumpa ihop dem med (värdeladdade) ord när det är onödigt och kan vara vilseledande.

 2. Jerry säger:

  Fobi mot religionen av Islam heter ju islamofobi, men det är inte rasism!

  Rasism är att behandla människor olika på grund av deras ras, alltså på grund av något som de inte rår över, medan en religionstillhörighet är något man kan välja själv.

  Rasism är entydigt och förkastligt!

  Islamofobi är resultat av berättigad oro för vad Islam står för.

  Islam är dessutom en ideologi som lever enligt egna lagar – Shariha lagen.

  Slutligen bidrar islamisterna med hatet och våldet mot västvärlden till att hotbilden är komplett.

 3. Varg i Veum säger:

  “islamofobi”, “muslimofobi”? Vad är skillnaden på dessa hittepåord?
  De förutsätter att den som lider av ovanstående “sjukdomar” hatar ALLA som gillar religionen islam respektive ALLA muslimer som sådana. En som säger att han är muslim så är han hatad per automatik.

  Är det verkligen så att vi “fobiker” hatar alla muslimer? Var går gränsen för detta hat? Vem bestämmer var gränsen går? Hatar man om man säger att man tycker att religionen islam är dåligt? Hatar man om man säger att vissa fundamentalister som bekänner sig till islam inte borde få påverka samhället? Hatar man om man har en åsikt och kanske till och med engagerar sig politiskt mot islamismen?

 4. Varg i Veum säger:

  “Hatar man om man har en åsikt och kanske till och med engagerar sig politiskt mot fundamentalismen?” skulle det stå på sista raden. Varför är muslimska fundamentalister särbehandlade. En kristen fundamentalist har våta drömmar om att få samma status som de värsta muslimska fundamentalisterna.
  Är jag islamofob för att jag skriver detta?

 5. knecke säger:

  Ur ett liberalt perspektiv kan man inte rimligen förespråka självpåtagna tabun. Vad du verkar ha missat är att gärningsmannen i Norge var isolerad och ifall åsikterna inte får ventileras någorlunda öppet så kommer de att ske på anonymiserade nätverk med likasinnade. I den miljön är jag övertygad om att fler blir mer radikala.

 6. TC säger:

  Att jämföra Islamkritik med rasism är definitivt att gå för långt och vire ett allvarligt hot mot bpde demokratin och yttrandefriheten! Islam är i grunden en hlgerextrem religion med exakt samma hatiska syn på judarna däe Islams grundare tydligt sagt att det är oundvikligt att muslimerna måste döda alla judar innan sista timmen kan komma, och vid flera tillfällen i historien har judar varit flrföljda/förtryckta i muslimska samhällen och ibland även tvingats bära symboler liknande Nazisternas “judestjärna” när de vistats utomhus.
  Islam har även en högerextrem syn på hur brottslingar ska bestraffas där tjuvars händer ska huggas av och äktenskapsbrytare ska torteras med 100 piskrapp.
  Islam har även en högerextrem syn på kvinnor där slöjan är ett sätt att låsa in kvinnan även när hon vistas utanför hemmet.

 7. Jerry säger:

  Med tanke på Sharia lagar är det inte överdrivet att komma med Islam kritik, http://youtu.be/vOIbgd5qcrg.

  Lyssna på Anwar Al Awlaki och döm själv om det är fel att kritisera Islam som lever enligt Sharia lagar – http://youtu.be/QrXYlehAStM

 8. Andre säger:

  De första som likställde kritik av Islam med Rasism, var muslimerna själva.

  Detta för att de märkte vilket effektivt sätt det var att tysta motståndare, samt att ha en “ursäkt” för att råna, våldta eller misshandla.

  Att etniska Svenskar låter sig bli skuldsatta, låter sig utsättas för hot och våld, och sen säger “det är rasismen som gör muslimerna så arga på oss”, är vidrigt.

 9. Jerry säger:

  Se och döm själv; Mohammed Cartoons – Tareq Al-Suweidan
  http://youtu.be/Ecews5f7xts

  The Islamic Super-state, the Caliphate, is coming
  http://youtu.be/Gki50QhqunU, här har vi en klar kultur/religion konfrontation.

 10. Simon säger:

  Att tillämpa Sharia är muslimsk fundamentalism och som sådan avskyvärt, men att beskylla en människa från ett muslimskt land för att vara våldsbenägen är att vara rasistisk.

  Självklart måste svergie fortsätta sträva efter mångkultur och solidaritet. Varje våldsdåd är ett brott oavsett avsikt och skall behandlas som sådant. Allt våld och hat är ett hot mot samhället och skall effektivt bekämpas. Det innebär inte en häxjakt på vare sig muslimer eller konservativa politiker. Det handlar om att skydda samhället mot våldsamma individer och grupper.

 11. Jerry säger:

  Simon, kan du uppskatta hur många muslimer som har undertecknat följande petition?
  • STOPP FÖR SHARIA !
  http://www.petitiononline.com/swsharia/petition.html

 12. Mikael Ståldal säger:

  Matthias och Jerry,

  Det stämmer att ras är medfött och opåverkbart medan religion kan man välja och byta.

  Dock så finns det muslimofobiker som riktar sin rädsla/hat mot alla som på lösa grunder antas vara muslimer, typiskt baserat på utseende eller språk. Då drabbas även icke-muslimer som invandrat från muslimskt dominerade länder och det blir de facto en form av rasism.

 13. Jerry säger:

  Följande “Dock så finns det muslimofobiker som riktar sin rädsla/hat mot alla som på lösa grunder antas vara muslimer, typiskt baserat på utseende eller språk.”, är beskrivning av individer som söker sig till Sverigedemokrater!

  Deras antal har hjälpt SD att komma in i riksdagen!

  Den hemska massakern i Norge kan resultera i att SD förlorar platsen i riksdagen, men det är svårt att säga om jag har rätt.

  Se följande reaktioner på “Cross Talk” RT TV;

  http://rt.com/programs/crosstalk/oslo-attack-extremists-muslims/