Orimligt att vräka ligisternas familjer

Storbritanniens premiärminister David Cameron vill att de som medverkat i upploppen och deras familjer ska vräkas från statliga bostäder, se artikel i DN.

De som medverkat i upploppen ska gripas av polis, ställas inför rätta och, om de döms, straffas med t.ex. fängelse. Så håller nu på att ske och det är bra. Förhoppningsvis tvingas de som förstört också betala skadestånd.

Men att vräka dem och deras familjer från sina bostäder är helt orimligt. Bestraffningen måste vara individuell, inte kollektiv. Man bör inte bestraffa en hel familj för att en person i familjen gjort sig skyldig till brott.

Möjligtvis vore det rimligt att föräldrarna till omyndiga barn som begått brott tvingas ta ansvar för detta, men det bör i så fall i första hand ske genom att de tvingas betala skadestånd och/eller böter. Jag kan inte se att vräkning är en lämplig påföljd.

Det vore något mindre orimligt att vräka en ensamboende vuxen som begått brott, men jag tror inte heller detta är någon bra idé. Normala straffpåföljder som böter, fängelse och skadestånd bör vara tillräckligt.

Vräkning från bostad bör bara bli aktuellt om man bryter mot hyreskontraktet genom att t.ex. inte betala hyran, eller om man stör eller hotar sina grannar i samma fastighet. Att vräka folk som begår brott någon helt annanstans verkar inte vettigt.

2 kommentarer to “Orimligt att vräka ligisternas familjer”

  1. OlofB säger:

    Håller med om detta; kollektiva bestraffningar är inte ens tillåtna under krigstid.

    Kollektiv bestraffning är enligt någon diskussion jag läste att likställa med terror/förtryck. Kommer inget bra utav det..

    Och jag som trodde Cameron var lugn och sansad!