Avskaffa danstillstånd

Enligt ordningslagens andra kapitel, 4:e paragrafen krävs det tillstånd för att anordna dans som är öppen för allmänheten, även om det inte sker på offentlig plats. Det innebär att nattklubbar, diskotek och liknande ställen måste ha särskilt tillstånd för att gästerna ska få dansa i lokalen, annars blir det böter. Detta danstillstånd är oberoende av utskänkningstillstånd för alkohol.

Det är till och med så att restaurangägare måste stoppa spontan dans om de inte har danstillstånd, se artikel i DN. Polisen motiverar det så här:

Vi vet av erfarenhet att på ett nöjesställe där du serverar alkohol och har dans uppstår det lättare friktionsytor som gör att folk blir arga på varandra och börjar slåss

Fast det är ju knappast dansens fel att folk slåss, utan det beror främst på alkoholen. Och det krävs tillstånd för att servera alkohol. Hur ofta börjar folk att slåss på dansställen där det inte serveras alkohol? (Jo, det finns dansställen för vuxna som inte serverar alkohol.)

Jag tror att avancerade danser som folk tar seriöst, t.ex. salsa, leder till minskad alkoholkonsumtion eftersom man måste vara hyfsat nykter för att klara av att dansa ordentligt. Detta torde motverka våld.

Dessutom är det hälsosamt att dansa, och för folkhälsans skull så borde det uppmuntras snarare än motverkas från statligt håll.

Detta danstillstånd är helt orimligt och borde avskaffas omgånede.

2 kommentarer to “Avskaffa danstillstånd”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Det bör vara tillåtet att servera alkohol dygnet runt säger:

    […] samband med detta bör även kravet på danstillstånd omgående […]