Street Smart vs. Stockholm stad

Kulturhuset i Stockholm har just nu utställningen Street Smart om graffiti och street art.

Det är en mycket varierande utställning som innehåller lite av varje. Det finns vacker grafittikonst, skojig samhällssatir (fejkade kvällstidningslöpsedlar), intetsägande klotter, roliga aktioner som kan ses som avancerade Practical Jokes, tänkvärda politiska aktioner och flera fall av helt meningslös och smaklös skadegörelse.

Jag har väldigt svårt att förstå hur denna utställning kan gå ihop med stadens annars mycket strikta klotterpolicy.

I stadens klotterpolicyn står det:

Staden ska inte medverka till eller stödja verksamheter eller evenemang som inte klart tar avstånd från klotter, olaglig graffiti och liknande skadegörelse. Staden ska inte heller medverka till verksamheter som på något sätt kan väcka intresse för och leda till klotter, olaglig graffiti eller liknande skadegörelse.

För mig är det ganska uppenbart att utställningen Street Smart inte tar klart avstånd klotter, olaglig graffiti och liknande skadegörelse. Tvärt om så visar den upp en del fall av uppenbart olagliga saker (som “kidnappning” och “avrättning” av plastkor, vandalisering av en tunnelbanevagn, och att förstöra gatlyktor) utan att problematisera eller ta avstånd från det.

Som jag skrivit tidigare så tycker jag att stadens klotterpolicy är för strikt och av ovanstående regel bör tas bort. Och jag har inget emot att Kulturhuset har en utställning om grafitti och street art.

Men jag skulle önska att man hade lite bättre urskiljningsförmåga och kvalitetskriterier. Jag förstår inte varför man visar upp total poänglös och uppenbart olaglig skadegörelse som NUG:s ökända vandalisering av en tunnelbanevagn i Stockholm. Eller killen som går runt i någon dansk (?) stad och förstör gatlyktor. Detta är inte konst, det är skadegörelse. De som gör sånt är inte konstnärer, de är vandaler och brottslingar som bör ställas inför rätta. Det är inte bra att Kulturhuset bidrar till att ge dem legitimitet som konstnärer.

3 kommentarer to “Street Smart vs. Stockholm stad”

  1. Bertil Törestad säger:

    Det där måste vi förbjuda, sade liberalen.

  2. Mikael Ståldal säger:

    Ja, stöld och skadegörelse måste vi förbjuda, sade liberalen.

    Och det är ju faktiskt redan förbjudet, tycker du det är ett problem?