Bra förslag att avskaffa sjuklöneveckan

S-ledaren Stefan Löfven föreslår arbetsgivarnas sjuklöneansvar ska halveras från dagens 14 dagar till 7 dagar (DN).

Det är ett bra förslag, och det är märkligt att regeringen inte genomfört detta för länge sedan.

Vissa menar att detta förslag skulle gynna företag med dålig arbetsmiljö och leda till sämre hälsa. Jag tror dock att dålig arbetsmiljö oftast leder till betydligt längre sjukfrånvaro än 14 dagar, och att kortare sjukfrånvaro oftast har andra orsaker än arbetsmiljön.

Vill man främja god arbetsmiljö så borde man alltså snarare låta arbetsgivarna ta större ansvar för långtidssjukskrivning. Det är dock ingen bra idé, eftersom det riskerar leda till att folk som av olika skäl kan antas ha större risk att bli sjuka kommer få svårare att få jobb, se tidigare inlägg om detta.

Intressant? Andra bloggar om:

Lämna en kommentar(detta är en captcha)