Nystartszoner, nej tack
Mikael Ståldal
Regeringen föreslår att man inrättar nystartszoner i vissa socialt utsatta stadsdelar med hög arbetslöshet (som Rinkeby och Tensta i Stockholm), se artikel i SvD. Detta innebär att arbetsgivare i zonerna får reducerad arbetsgivaravgift om minst en fjärdedel av deras anställda bor i zonen.
Det är en riktigt dålig idé, av flera skäl.
För det första leder det till snedvriden konkurrens som kan drabba företag som ligger precis utanför nystartszonerna, eller företag som av andra skäl inte uppfyller villkoren. Det skapar också en konkurrensnackdel för egenföretagare i nystartszonerna i förhållande till företag med anställda i nystartszonerna.
För det andra riskerar det leda till ytterligare stigmatisering och försämrat rykte för dessa områden.
För det tredje så fokuserar det inte på grundproblemet. Grundproblemet är att en stor andel i dessa stadsdelar är arbetslösa, inte att det finns få arbetstillfällen lokaliserade i dessa stadsdelar. I städer som Stockholm är det mycket vanligt att man jobbar i någon annan stadsdel än där man bor. Det viktiga är att de arbetslösa får jobb, inte att de får jobb just där de bor.
Det är i och för sig bra med fler arbetstillfällen i utsatta stadsdelar, men det finns bättre sätt att ordna det. Man kan flytta statliga och kommunala myndigheter och förvaltningar dit. Man bör dock inte skapa nya sådana arbetstillfällen i detta syfte, utan flytta befintliga.
Det är riktigt pinsamt att detta i grunden socialistiska förslag från den borgerliga regeringen nu får stark kritik från vänster.