Sveriges regering ska inte krypa inför diktaturer

Kjell Persson, pappa till den nyligen frisläppte journalisten Johan Persson, kritiserar regeringens agerande och riktar in sig på att statsminister Fredrik Reinfeldt i riksdagen sagt att Etiopien är en diktatur, se artikel i DN.

Det är en helt orimlig kritik. Sveriges statsminister måste i alla lägen kunna tala klarspråk om den demokratiska situationen i andra länder, även om landet i fråga på felaktiga grunder har fängslat svenska journalister. Givetvis ska regeringen agera för att få de fängslade journalisterna frisläppta, vilket man nu har lyckats med, men det får inte ske genom att man kryper och fjäskar.

Enligt såväl Freedom House som Svenska UD har Etiopien så stora demokratiska brister att det är fullt rimligt att beteckna landet som en diktatur.

Om regeringen ska kritiseras för något så är det för att andra statsråd har svävat på målet om huruvida andra länder är demokratiska eller inte.

Kommentarer är avstängda.