Fossilfri

Tidskriften Ny Teknik har en permanent sida kallad Debatt som vanligtvis används av olika särintressen inom industrin för att efterlysa subventioner eller andra politiska förmåner för sin verksamhet. Så även denna vecka då Lantmännen och Preem gnäller på att staten inte gynnar biodrivmedel tillräckligt mycket.

Det handlar om kvotplikten för biodrivmedel som regeringen vill införa nästa år. Den innebör att en viss mängd biodrivmedel måste blandas in i all bensin och diesel som säljs.

Lantmännen och Preem vill ha en högre kvotplikt. Men kvotplikten är en minimigräns, det finns inget som hindrar Preem från att blanda in större mängd biodrivmedel i den bensin och diesel som de säljer på sina mackar. Så varför gör de inte det istället för att gnälla på regeringen?

Troligtvis för att det blir dyrare. Men då borde Lantmännen och Preem lägga sitt krut på att effektivisera sin tillverkning istället för att lobba på regeringen.

Med tanke på att miljönyttan med biodrivmedel som etanol är tveksam så borde denna kvotplikt skrotas helt. Risken finns att den leder till ökad användning av ohållbart tillverkad etanol.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)