Lex Lexbase

Den numera nedstängda webbtjänsten Lexbase har orsakat en stor debatt om avvägningen mellan öppenhet och personlig integritet.

Som jag skrivit tidigare så menar jag att Internet har gjort det nödvändigt att tänka om vad gäller offentlighetsprincipen och begränsa tillgången till information som rör privatpersoner.

När det gäller Lexbase blir det dock ganska svårt. Domar, även när det gäller brottsmål mot privatpersoner, måste av många skäl vara offentliga handlingar och tillgängliga för alla. Samtidigt är det som Lexbase gjort inte acceptabelt, och på något sätt måste liknande tilltag förhindras.

Så vad ska man göra? Ett sätt vore att maska bort personuppgifterna från de domar som lämnas ut till allmänheten, att göra dem anonyma. Ibland kan man dock ha legitima skäl att få ta del av domar med fullständiga personuppgifter. Därför bör det vara möjligt att få ut fullständiga domar efter särskild prövning, och de som varit inblandade i en rättegång bör automatiskt få det.

Jag är dock rädd att detta vore en för långtgående inskränkning av offentlighetsprincipen som riskerar skada möjligheten till granskning av rättsväsendet. Dessutom bör det, med viss ansträngning, vara möjligt att ta reda på om en person är dömd för brott.

Det bör dock gå att stävja de värsta avarterna med mindre långtgående inskränkningar som inte bör ha några bieffekter. Man kan ta bort adressuppgifter från de domar som lämnas ut, och bara ha med namn och personnummer på de inblandade. Då blir det svårare att bygga upp kartor så som Lexbase gjort. Dessutom tar man bort risken att någon som flyttat till en adress där en brottsling tidigare bott blir utpekad.

Christian Engström menar att lösningen är att stärka Personuppgiftslagen och göra tydlig skillnad mellan en sökbar databas och en löpande text (t.ex. en artikel). Frågan är om det fungerar. Globala söktjänster som Google gör att alla allmänt tillgängliga texter på Internet blir sökbara.

Ett annat alternativ är att se till att det blir så dyrt att få tillgång till alla domar att det inte lönar sig att bygga tjänster som Lexbase. T.ex. så kan man säga att känsliga handlingar som domar med personuppgifter endast lämnas ut på papper mot självkostnadspris. Anonymiserade domar bör dock lämnas ut digitalt utan kostnad.

4 kommentarer to “Lex Lexbase”

 1. MARTIN säger:

  massa folk håller på att diskutera sidans frammtid men vad spelar det för roll ?? Iden är redan kläckt och det kommer att komma fler garanterat. . Hitta en ny sida senast idag som verkar som att man ska kunna söka i samma register fast helt gratis ist.. tror att det är många som har insett att det är en lönsam ide så lexbase lär bara vara den första i sitt slag dessvärre 🙁 ..

  Såg nått skränande på den nya sidan som har kommit att dom på något vis erbjuder en tjänst att du ska kunna söka av din fb och se vilka av dina fb vänner som är dömda.. sidan verkar vara under uppbyggnad fortfarande men bara att dom ens tänker att göra på det viset gör mig skrajj för vad framtiden har att säga om detta .. den nya sida har denna adress : http://www.brotts-registret.se ..

 2. Mikael Ståldal » Arkiv » Lagstiftning är bättre än operatörsgodtycke säger:

  […] Svensk politik och samhällsdebatt ur ett liberalt perspektiv « Lex Lexbase […]

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Importfruar säger:

  […] får osökt lite Lexbase-vibbar, men vid närmare eftertanke låter det som en bra idé. Förutsatt att det bara gäller […]