Junilistan vs Piratpartiet om EU

Junilistan ställer upp i Europaparlamentsvalet igen. Jag instämmer i deras recension av Euron som ett misslyckande, och att det är viktigt att Sverige behåller sin egen valuta. Ett formellt undantag från Euron vore nog inte fel, även om jag tror att risken att Sverige “tvångsansluts” är minimal. Det vore nog bra att fundera på att rulla tillbaka EU:s makt på en del andra områden också.

Men det blir snart uppenbart att Junilistans politik bara är negativ och kritisk. Det handlar bara om vad EU inte bör göra. De har inga konstruktiva förslag på vad EU bör göra. Det är inte riktigt rimligt tycker jag. Om man vill att Sverige ska vara kvar i EU så bör man ha några idéer vad EU ska vara bra för, och hur det ska utvecklas framöver. Det är inte rimligt att EU ska fortsätta göra exakt vad det gjorde 1994 (när Sverige gick med) för all framtid. Verkligheten förändras, t.ex. genom informationsteknologins utveckling, och alla politiska institutioner – även EU – måste utvecklas med den för att inte bli irrelevanta.

Junilistan menar att det finns få tilltalande alternativ för EU-kritiker att rösta på, att alla EU-kritiska partier är främlingsfientliga, nyliberala, socialistiska eller tillväxtfientliga. Alla utom Junilista.

Men där har de fel. I Sverige finns det ett alternativ till, ett EU-kritiskt parti som varken är främlingsfientligt, nyliberalt, socialistiskt eller tillväxtfientligt. Ett parti som dessutom redan har två ledamöter i Europaparlamentet som gjort ett lysande arbete. Nämligen Piratpartiet. Och till skillnad från Junilistan så har Piratpartiet också en konstruktiv agenda för vad EU bör syssla med.

Jag stödjer Piratpartiet och Christian Engström i det kommande Europaparlamentsvalet.

Intressant? Andra bloggar om:

2 kommentarer to “Junilistan vs Piratpartiet om EU”

  1. Jerker Montelius säger:

    Mycket intressant

Lämna en kommentar(detta är en captcha)