Fördöm våld och trakasserier

Den franska satirtidningen Charlie Hebdo attackerades idag av två män beväpnade med automatvapen. De sköt ihjäl tolv personer, däribland tidningens chefredaktör, dess tecknare och två poliser. Därefter flydde de med bil, och jagas nu av ett massivt polisuppbåd. Enligt fransk polis tyder tillvägagångssättet på att gärningsmännen har fått militär träning. Tidningen har publicerat satir riktad mot islamism, och enligt vittnen ropade gärningsmännen islamistiska slagord. Se DN och SvD.

Även om gärningsmännen inte är identifierade så förefaller det ställt utom rimligt tvivel att de var militanta islamister som ligger bakom med tanke på att de ropade islamistiska slagord och att tidningen tidigare har utsatts för hot och uppvigling av islamister.

Nu är det viktigt att fördöma våld, hot och trakasserier, och stå upp för demokrati, yttrandefrihet och religionsfrihet. Vi måste av avstånd från såväl islamister, fascister och andra som utför eller uppmuntrar till våld, hot och trakasserier. Vi måste fördöma dagens islamistiska terrordåd i Paris i samma anda som vi fördömde det främlingsfientliga terrordådet i Norge 2011.

Den norske antimuslimske fascisten Anders Behring Breivik är faktiskt ganska lik dagens militanta islamister i Paris, både ideologiskt och i metoder. De förenas av ett hat mot det moderna västerländska samhället, och är inte främmande för att ta till offensivt dödligt våld för att nå sina mål.

På samma sätt som Breiviks terrordåd i Norge 2011 inte bör tas som intäkt för att misstänkliggöra alla infödda européer som tycker att invandringen till deras hemländer är för stor, så bör inte dagens terrordåd i Paris tas som intäkt för att misstänkliggöra alla muslimer.

Tyvärr finns det risk för att dagens terrordåd kommer att spä på den redan existerande fientligheten mot muslimer i allmänhet som finns i många Europeiska länder, även i Sverige. Det vore illa. Religionsfrihet är en del av det moderna västerländska samhälle som vi måste försvara, och den omfattar även muslimer. Därför måste vi även fördöma trakasserier mot muslimer.

3 kommentarer to “Fördöm våld och trakasserier”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Nyttig idiot på Sveriges Radio säger:

    […] Svensk politik och samhällsdebatt ur ett liberalt perspektiv « Fördöm våld och trakasserier […]

  2. Mikael Ståldal » Arkiv » Satir om islam säger:

    […] Kjell Magnusson skriver om islamsatir på SvD Brännpunkt med anledning av gårdagens terrordåd i Paris. […]

  3. Mikael Ståldal » Arkiv » Krossa IS säger:

    […] skillnad från attacken mot Charlie Hebdo i Paris tidigare i år så var detta dåd inte riktat mot några specifika individer eller specifik grupp, […]