Terrorister som söker asyl

Enligt en artikel på Sveriges Radio så har minst 20 personer som misstänks för krigsbrott eller brott mot mänskligheten fått tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige. På grund av de grova brott de misstänkts för så har de inte fått asyl i vanlig ordning, men de kan inte utvisas eftersom de riskerar tortyr eller avrättning sina hemländer.

Jag kan tänka mig att detta bl.a. handlar om personer som stridigt för IS i Syrien, och som kan råka illa ut om Syriens regering får tag på dem.

Är det verkligen rimligt att de ska få leva fritt i Sverige? Även om de själva gjort sig skyldiga till tortyr och avsättning? Även när det finns risk för att de begår terrordåd här i Sverige?

Jag tycker att man bör hålla dem inlåsta i Sverige. Om något annat land vill ställa dem inför rätta så bör de utlämnas dit (förutsatt att de inte riskerar tortyr eller avrättning där), samma sak om internationella brottmålsdomstolen i Haag vill ställa dem inför rätta.

De bör låsas in på obestämd tid. Det är egentligen fel att hålla personer som är misstänkta, men inte dömda, inlåsta på obestämd tid. Därför bör de ha möjlighet att när som helst begära bli skickade till sitt hemland, med förbehållet att Sverige inte tar något ansvar för vad som kan hända dem där.

Läs även vad riksdagsledamot Mathias Sundin (FP) säger om detta.

1 kommentar to “Terrorister som söker asyl”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Krossa IS säger:

    […] Samtidigt måste vi, inte minst Sverige, vara vaksamma på att terrorister kan komma in i vårt land med flyktingströmmen. Därför är det viktigt att vi har kontroll över vilka som kommer in landet. De gränskontroller som nyss inrättades kan vara bra för det. Och vi bör inte låta misstänkta terrorister eller krigsförbrytare vistas fritt i landet. […]