Bra att lägga digitalradio på is

Kulturminister Alice Bah Kuhnke meddelar i SvD att regeringen lägger utbyggnaden av digitalradio (DAB+) på is.

Att ersätta dagens analoga FM-nät med marksänd digitalradio med DAB+-teknik är en mycket dålig idé, och det är bra att regeringen nu lägger detta på is.

DAB+ är en teknik med rötter på 1980-talet som riskerar bli förlegad och överspelad lagom tills att en utbyggnad är klar. Framtiden ligger i Internet, ett kommunikationsnät för all for av information (inklusive radio). Det finns redan webbradio, podcasts och liknande på Internet. Istället för att bygga ett nytt nät som bara går att använda för ratio bör man satsa på att bygga trådlöst Internet med tillräcklig bandbredd för radio som täcker så mycket av landet som möjligt.

Dagens analoga FM-nät är tillräckligt bra i väntan på att radio över Internet tar över helt, och bör behållas tills vidare. Det finns inget behov av fler marksända radiokanaler än vad som får plats i FM-nätet, och nya digitala tjänster bör utvecklas på Internet.

De enda som blir ledsna för detta är Sverige Radio, Teracom, de kommersiella radiokanalerna och de som tillverkar och säljer radioapparater. Dessa särintressens åsikter bör väga mycket lätt, vilket regeringen lyckligtvis inser.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)