Den svenska julen är inte en kristen högtid

Gina Dirawi har blivit utsedd till årets julvärd i SVT. Detta har fått mycket kritik.

En del av kritiken är befogad, som att hon tidigare spridit rasistiska konspirationsteorier om judar. Det är allvarligt, men det var fyra år sedan och hon har bett om ursäkt för det.

Mycket av kritiken tycks dock uteslutande handla om att hon är muslim, och att en sådan inte passar som värd för den kristna julhögtiden.

Detta bygger på ett missförstånd. Den svenska julhögtid kan inte längre betraktas som en kristen högtid, det är nu en sekulär och mångkulturell högtid. Den firas av krista, den firas av sekulära ateister, den firas av muslimer i Sverige. Det är bra att SVT uppmärksammar detta och utmanar missförståndet.

Se tidigare inlägg.

3 kommentarer to “Den svenska julen är inte en kristen högtid”

 1. Kurt Johansson säger:

  Du får läsa på igen. Ginas ursäkt var -om man är snäll – halvhjärtad och hon har aldrig tagit avstånd från innehållet i den revisionistiska bok hon gjorde reklam för.

  Tror du att en person som hetsat mot romer skulle bli utsedd till programledare för Melodifestivalen, fått egna talk shows och utsetts till julvärd? Nej, SVTs agerande styrs av den antisemitism som genomsyrar SVT och SR likt andra vänsterorganisationer.

 2. Mikael Ståldal säger:

  Kurt,

  Jag har inte läst på den aspekten så noga, eftersom det inte var huvudpoängen i mitt inlägg.

  Min huvudpoäng är att kritiken mot att hon är muslim är orimlig, även om hon kanske borde ha diskvalificerats av andra skäl. Och det är också orimligt att kritiken kommer just emot uppdraget som julvärd, för om antisemitismen är så allvarlig som du gör gällande så borde den, som du skriver, även diskvalificera henne från Melodifestivalen etc.