Orimlig IT-konsultutbildning

Rekryterings- och bemanningsföretaget Academic Work har startat Academy som erbjuder 12-veckors intensivutbildningar och utlovar att man kan bli IT-konsult i Java eller C# efter en sådan 12-veckors kurs, utan någon tidigare kunskap eller erfarenhet av programmering. Se även artikel i DN.

Detta är rent utsagt löjligt. Enligt såväl Wikipedia som min traditionella ordbok så betyder konsult en specialist. Och det säger sig själv att man inte blir specialist på 12 veckor, det tar snarare tio år.

Nåväl, Academic Work var nog inte först med att missbruka ordet konsult i den svenska IT-branschen, nuförtiden verkar det ordet användas synonymt med personaluthyrning. Denna urvattning av begreppet är trist både för de som är specialister på riktigt, och för de som vill anlita en riktig specialist.

Men Academic Work tar nu detta missbruk av ordet konsult till en helt ny nivå genom att börja hyra ut personer med bara 12 veckors utbildning som IT-konsulter.

Jag tror att de flesta arbetsgivare normalt sett förväntar sig ett par års relevant högskoleutbildning för en “normal” programmerare (alltså inte konsult eller specialist), och bara i undantagsfall skulle anställa någon som har mindre än två års relevant högskoleutbildning eller flera års dokumenterad arbetslivserfarenhet.

Det finns förvisso duktiga programmerare som är huvudsakligen självlärda, men även självinlärning tar tid, mycket mer än 12 veckor.

Skulle du låta dig opereras av en läkare med 12 veckors utbildning? Låta några med 12 veckors utbildning bygga ditt hus? Köra över en bro byggd av några med 12 veckors utbildning? Låta några med 12 veckors utbildning bygga ditt IT-system?

Kommentarer är avstängda.