Hur vi kan stoppa orimliga utvisningar av arbetskraftsinvandrare

Återigen uppmärksammas en orimlig utvisning av en arbetskraftsinvandrare. En person med tillsvidareanställning i Sverige vägras förlängt uppehållstillstånd och utvisas till Pakistan eftersom en tidigare arbetsgivare slarvat med en tjänstepensionsförsäkring.

Det är helt orimligt att slarv från arbetsgivarens sida ska leda till att den anställde blir utvisad. Detta visar tydligt att lagstiftningen måste ändras. Lösningen är att det arbetserbjudande som ligger till grund för arbetstillståndet blir juridiskt bindande för arbetsgivaren när arbetstillstånd beviljas och anställningen inletts. Om Migrationsverket senare upptäcker att arbetsgivaren inte uppfyllt sina åtaganden så får man helt enkelt tvinga arbetsgivaren att göra det, med hjälp av Kronofogden om så krävs. Även om den anställde har bytt jobb under tiden.

Se tidigare inlägg.

1 kommentar to “Hur vi kan stoppa orimliga utvisningar av arbetskraftsinvandrare”

  1. BloggenOmJobben säger:

    Verkligen bisarr historia som påverkar den personen och dess familj oerhört mycket. Mer än man kanske kan tänka sig. Att bli borttvingad från sitt liv man skapat och behöva resa härifrån är ett oerhört drastiskt och dramatiskt steg. Bli bortryckt från ett samhälle och ett liv man byggt upp och kämpat för ska inte få hända!