Coronaprognoshaveri

Fram till 10 mars ansåg Folkhälsomyndigheten att risken för inhemsk spridning av COVID-19 var låg, då gjorde man en kovändning och uppgraderade plötsligt risken till mycket hög.

Den 27 februari testades en person positivt i Göteborg, och det visade sig att vederbörande två dagar tidigare hade flugit från Milano till Arlanda och sedan åkt tåg från Stockholm till Göteborg. Man bedömde att vederbörande var smittsam under resan. Se artikel i Göteborgs-Posten.

Trots att man hade 7 konstaterat smittade i Sverige (varav ovanstående var en) vidhöll Folkhälsomyndigheten den 27 februari att risken för inhemsk spridning fortsatt var låg.

Detta framstår som väldigt naivt. Man påstår att man smittspårat, men hur tror man att man med någon rimlig säkerhet kan utesluta att man inte missat någon som kan ha blivit smittad i detta fall. Vi talar alltså om en person som flugit till Arlanda, sedan tagit sig till Stockholm C, åkt tåg till Göteborg och sedan tagit sig till sitt hem i Göteborg och sedan till ett sjukhus i Göteborg.

Det är ett prognoshaveri utan like. Med en dåres envishet hävdade Folkhälsomyndigheten att risken var låg ända till att den inhemska smittspridningen var ett uppenbart faktum den 10 mars.

Det är ju inte så svårt att hävda att risken för något som redan har hänt är mycket hög. Lite som att stå vid en vägkorsning och envetet häva att risken för en trafikolycka där är låg ända tills man ser två bilar krocka och då plötsligt säga att risken är mycket hög. Eller att SMHI skulle hävda att det blir soligt fram tills att det börjar regna.

Detta är inte bara en akademisk fråga. Denna riskbedömning låg till grund för de åtgärder som Folkhälsomyndigheten, regeringen och andra aktörer (inklusive privata arbetsgivare som t.ex. Spotify) vidtagit. Fram till 10 mars hade man i stort sett inte vidtagit några åtgärder alls i Sverige, nästan alla de åtgärder som vi har idag inleddes först 11 mars.

Folkhälsomyndigheten borde ha klassat upp risken för inhemsk spridning redan 27 februari (om inte tidigare), och de åtgärder som vi har idag borde ha vidtagits då. 12 dagar kan ha stor betydelse när det gäller att hejda en epidemi.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)