Assistansfusket

Det omfattande fusket med assistansersättning enligt LSS har uppmärksammats på sistone. Det verkar ofta handla om att brukare eller/eller personliga assistenter är nyinvandrade till Sverige, det talas om brukarimport. Nu flaggar både socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) och talesperson Maria Malmer Stenergard (M) om att skärpa reglerna för arbetskraftsinvandring, och kanske rent av förbjuda arbetskraftsinvandring för personlig assistent.

Mot bakgrund av det omfattande fusket verkar det rimligt att utesluta personlig assistent från reglerna om arbetskraftsinvandring, d.v.s. att det inte ska få att uppehållstillstånd i Sverige för att börja jobba som personlig assistent. (Däremot borde inte de som en gång arbetskraftsinvandrat till något annat yrke, och sedan fått permanent uppehållstillstånd, vara uteslutna från att jobba som personlig assistent.)

Men man borde titta på den andra sidan också, på brukarna. Det borde inte heller vara möjligt att få uppehållstillstånd i Sverige enbart för att man har behov av personlig assistens eller av sjukvård.

Syftet med LSS är svenskar med funktionsnedsättning ska få hjälp av personliga assistenter, på svenska skattebetalares bekostnad. Det är inte meningen att vem som helst i världen med funktionsnedsättning ska kunna komma till Sverige och få hjälp av personliga assistenter, på svenska skattebetalares bekostnad.

Samma sak gäller sjukvård, det är inte meningen att vem som helst i världen som är sjuk ska kunna komma till Sverige och få vård på svenska skattebetalares bekostnad.

Kommentarer är avstängda.