Elmat?

Enligt en artikel på SVT har svenska forskare lyckats tillverka någon form av ätbart matfett från koldioxid från luften, vatten och elektricitet.

Att det i princip går att tillverka godtyckliga organiska molekyler från vatten, koldioxid och elektricitet har varit känt länge. Frågan är om det är vettigt att i större skala producera mat för människor på det sättet? Jag tror inte det.

Vi människor (liksom de flesta andra djur) är evolutionärt anpassade att äta mat från växter, svampar och djur. Dessa innehåller naturligt hundratals olika organiska molekyler, och vi har inte alls koll på vilka funktioner alla dessa fyller för oss. Från början hade vi bara koll på huvudkomponenterna kolhydrater, fett och proteiner. Sen upptäckte vi att diverse vitaminer är nödvändiga för att vi ska må bra. På senare tid har vi också upptäckt essentiella fettsyror, antioxidanter och en del annat. Vi behöver också diverse oorganiska mineraler i lagom mängd.

Det vore ett misstag att tro att vår kunskap om vad vi behöver få i oss från maten idag är ens i närheten av komplett. Om vi börjar komponera vår mat från syntetiskt tillverkade molekyler istället för från levande organismer så är det stor risk att vi missar viktiga komponenter och blir sjuka.

Dessutom har vi begränsad tillgång till elektricitet, och det finns bättre användningsområden än att i stor skala tillverka artificiell mat. Det är vettigare att använda denna teknik till att tillverka plast, smörjoljor och diverse kemikalier (inklusive läkemedel) som idag tillverkas ur fossil olja. Nästa steg är att ersätta både fossila bränslen och biomassa för uppvärmning och fordonsdrift, antingen direkt med el, eller genom att tillverka bränslen ur koldioxid, vatten och el. När vi gjort det så har vi uppnått stora hållbarhetsvinster utan att behöva äta artificiell mat.

Kommentarer är avstängda.