Ideologiskt motiverade experiment på barn

Efter en granskning av SVT så beslutar Socialstyrelsen att inte längre rekommendera hormonbehandlingar för minderåriga med könsdysfori.

Samtidigt får vi reda på att en förskola i Lund inte går med på att servera vegankost till ett barn på 1,5 år. Lunds kommun har beslutat att barn under tre år inte ska serveras vegankost på förskolor. Barnets mor blir upprörd och kallar detta för bakåtsträvande.

Bakom dessa två till synes orelaterade händelser tycker jag mig ana gemensamma drag. I båda fallen handlar det om en oroväckande trend av ideologiskt motiverade riskabla experiment på barn, samt ett hoppingivande motstånd från samhällets sida.

Hormonbehandling är alltid riskabelt och bör bara tillgripas när det är medicinskt motiverat. Det bör inte göras lättvindigt, i synnerhet inte på barn. Jag har svårt att se hur man på ett tillförlitligt sätt kan diagnostisera könsdysfori före eller under puberteten. Det är naturligt att puberteten innebär att man känner sig osäker och obekväm i sin kropp. Bättre att vänta tills efter puberteten och först om obehaget då kvarstår överväga behandling.

Enligt Livsmedelsverket kräver strikt vegansk kost att man äter kosttillskott eller berikade produkter för att få i sig allt man behöver. En onaturlig och riskabel kost helt enkelt, och mer riskabel ju mindre barn. Man kan naturligtvis inte förbjuda vuxna från att vara veganer, och inte heller från att servera sina barn vegansk kost hemma. Men offentligt drivna eller finansierade förskolor och skolor bör vara en motvikt mot obetänksamma föräldrar och inte gå med på alla möjliga knasiga idéer om vad barnen ska äta. Inte ens om de är trendiga, och i synnerhet inte om de är ideologiskt motiverade och riskabla.

Kommentarer är avstängda.