Protestera mot EU:s orimliga krav på förnybar energi

Statsminister Fredrik Reinfeldt pekar på de helt orimliga konsekvenser som EU:s målsättning på minst 20 % förnybar energi kan få för Sveriges del. EU-kommissionen planerar att kräva att Sverige ska ha 55 % förnybar energi, vilket kan tvinga Sverige att stänga kärnkraftverk (som inte räknas som förnybara). Se artikel på SR Ekot.

Reinfeldt gör rätt i att protestera. Men man bör inte bara protestera mot att kravet sätts till just 55 %, utan mot hela principen bakom att sätta olika krav på olika länder. Om EU ska ha en sådan målsättning och bryta ner det på medlemsländerna så vore det rimligaste att helt enkelt säga att varje medlemsland ska nå upp till 20 % på egen hand, vilket Sverige redan gör med råge. Möjligtvis skulle man kunna kräva att Sverige ska bibehålla sin nuvarande högre nivå, men inte kräva mer.

Eller varför inte skippa den nationella nerbrytningen helt och köra det helt gemensamt?

Grundproblemet är dock att man över huvud taget sätter upp den här typen av målsättningar. Sveriges regering har delvis sig själv att skylla då man gick med på det. Se tidigare inlägg om detta.

2007-12-28