Stoppa korruptionen i SIS

SIS sysslar med att ta fram standarder och representerar Sverige i den internationella standardiseringsorganisationen ISO.

I samband med behandlingen av ansökningen att standardisera Microsofts dokumentformat Office Open XML (OOXML) så har det visat sig att SIS är korrumperat och att Microsoft lyckats köpa sig röster. En arbetsgrupp bestående av ett antal företag hade jobbat med frågan i flera månader, och i måndags var det dags för omröstning. Bara några dagar före omröstningen anslöt sig en mängd nya företag, de flesta Microsoftspartners, vilket helt ändrade balansen i gruppen.

Detta riskerar rasera förtroendet för SIS standardiseringsarbete. Därför bör regeringen ingripa och sätta stopp för korruptionen. SIS måste ändra sina regler så att den här typen av kupper förhindras.

Se artikel på SR, artikel i DN, artikel i Computer Sweden, pressmeddelande från SIS och pressmeddelande från FFII.

Se tidigare inlägg.

(Även postat på Bloggregeringen. Kommentera där.)

Kommentarer är avstängda.