Hur bra är patent egentligen?

Piratpartiet vill avskaffa patentsystemet helt och hållet. Carl-Johan Westholm argumenterar emot i Svensk Tidskrift

Jag har alltid tyckt att mjukvarupatent inte ska vara tillåtet, vilket Piratpartiet också särskilt framhåller. Se tidigare inlägg om detta.

Men vad gäller patent på övriga områden så är jag osäker. Jag köper de teoretiska motiveringarna till att ha patent, men Piratpartiet har helt rätt i att det inte alltid fungerar så bra i praktiken. Fast det behöver ju inte nödvändigtvis innebära att det skulle bli bättre (eller mindre dåligt) om man avskaffade patentsystemet helt.

Låt oss se om de argument som Westholm har för patent håller:

Finns inte Bill Gates?

Jo, Bill Gates finns, och han grundade ett av världens största företag (Microsoft) och blev en av världens rikaste personer. Men detta skedde inte tack vare patent, det hade blivit så även om patent inte funnits. Det må vara så att Microsoft tjänat en och annan dollar genom patent, men det har i så fall skett på senare tid när de redan var stora och Bill Gates redan var stormrik. Så här är Westholm ute och cyklar.

Som av en händelse påminner det om tiden före patentsystemets tillkomst. Den tidens makthavare sponsrade skapande begåvningar. Mozart var en sådan, som sedan begravdes på en fattigkyrkogård.

Här blandar Westholm bort korten, ty Mozart skulle inte varit betjänt av patent. Han skulle kanske varit betjänt av upphovsrätt, men det är något annat än patent. Man kan mycket väl vilja avskaffa patent och ändå behålla upphovsrätten.

helt avkriminalisera idéstölder

Det är tämligen osakligt att kalla ett avskaffande av patentsystemet för “avkriminalisera idéstölder”.

Och så fortsätter det. Faktum är att Westholm, som är ledamot av UppfinnarKollegiet och tidigare VD i Företagarna, knappt lyckas prestera ett enda meningsfullt argument för patent. Och inte heller får vi något hållbart exempel på fall där patent varit (eller skulle varit) bra. Ska man tolka det som att Piratpartiet har rätt och patent inte är så bra trots allt?

Intressant? Andra bloggar om:

4 kommentarer to “Hur bra är patent egentligen?”

 1. Per säger:

  Kan rekommendera boken Against Intellectual Monopoly.
  Klart läsvärd!

 2. Mats Henricson säger:

  Tack @Per för tipset. Har beställt boken!

 3. Johan säger:

  “Det är tämligen osakligt att kalla ett avskaffande av patentsystemet för “avkriminalisera idéstölder”.”

  Speciellt som patentintrång väl inte är kriminaliserat? Det kan bara beivras civilrättsligt vad jag vet.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)