Magnus Betnér och yttrandefriheten

Komikern Magnus Betnér skriver på Svt Debatt om yttrandefrihet med anledning mordhoten mot Lars Vilks.

Jag håller med om att hädelselagar som på Irland är en allvarlig inskränkning av yttrandefriheten, och hoppas verkligen att vi inte får se något liknande i Sverige. Jag håller också med att den svenska hets mot folkgrupp-lagen är problematisk och borde göras om, se tidigare inlägg om detta.

Betnér menar också att vi måste “värna nazisters rätt att förneka Förintelsen och kreationisters rätt att lägga fram teorier om att en skäggig farbror skapade jorden på sex dagar”. Jag håller med vad gäller förneka Förintelsen, och det är tur att Sverige inte har något direkt förbud mot detta. Men vad gäller kreationister så tycker jag att han sparkar in öppna dörrar, för det är väl ingen som ifrågasätter rätten att lägga fram sådana teorier?

Men sen skriver Betnér också att man måste ta konsekvenserna av sina yttranden. Och det stämmer så till vida att man ibland får finna sig i att bli socialt utfryst av sina släktningar, vänner och/eller kollegor. I Lars Vilks fall får han finna sig i att bli illa sedd i konstvärlden. I vissa fall får man också finna sig i att bli av med jobbet, om man t.ex. utan goda skäl avslöjar affärshemligheter (dock inte för att man bara kritiserar sin arbetsgivare i största allmänhet).

Däremot ska man aldrig behöva ta konsekvenser i form av våld eller olaga hot. Mordhot är aldrig OK, oavsett vad någon har yttrat. Att antyda att någon får finna sig i mordhot som konsekvens av ett yttrande visar prov på synnerligen dåligt omdöme. Betnér är en duktig komiker, men om han vill vara en seriös samhällsdebattör så har han lite att jobba med.

Läs även Per Altenberg och Tobias Setterborg.

7 kommentarer to “Magnus Betnér och yttrandefriheten”

 1. Oavsett vad – yttrandefriheten måste värnas! « Louise for Peace säger:

  […] Niklas Odelberg Tobias Setterberg Per Altenberg Mikael Ståldal […]

 2. Ostmannen säger:

  Helt rätt resonerat. Det kan aldrig vara rätt att tillåta våldshot. I ett sådant klimat kommer rösten från de svaga, från minoriteterna att tystna till förmån från majoriteten och de starka i samhället. Ett sådant samhälle vill jag inte ha.

  http://ostmannen.wordpress.com/2010/03/13/betner-om-yttrandefrihet-bara-for-de-starka/

 3. Nicklas Eriksson säger:

  Kreationister och andra vidskepliga får väl tro på gudar, tomtar, vättar, kungar och andra sagoväsen bäst de vill, men jag anser att det ska vara förbjudet att försöka påverka politik i en konfessionell riktning.

 4. Mikael Ståldal säger:

  Nicklas,

  Jag förstår inte vad du menar med förbjudet att försöka påverka politik i en konfiessionell riktning? Hur skulle ett sådant förbud se ut?

 5. Mikael Ståldal » Arkiv » Nalin Pekgul och kränkta muslimer säger:

  […] Mikael Ståldal Svensk politik och samhällsdebatt ur ett liberalt perspektiv « Magnus Betnér och yttrandefriheten […]

 6. Magnus Betner bra men når inte ända fram « Aktivarum säger:

  […] funkar inte ett sådant försvar av yttrandefriheten. Det enda försvar av yttrandefriheten som funkar är när vi försvarar folks rätt att säga saker […]