Rätt och fel från Miljöpartiet

Miljöpartiet vill sänka momsen till 12 procent i en rad tjänstebrancher, t.ex. restauranger, frisörer och cykelreparatörer. Se artikel i DN.

Det är bra att sänka momsen på tjänster. Mycket tyder på att det gynnar både miljön och folks välbefinnande om man styr över mer av konsumtionen från varor till tjänster. Detta förklaras bra av ekonomiprofessor Magnus Henreksson i en artikel i Magasinet Neo. Se tidigare inlägg.

I synnerhet bör man sänka resturangmomsen då det är helt bisarrt idag när det är 12 procent moms på att köpa mat i butik (eller take-away på restaurang) men 25 procent på restaurang om man äter där. Det bör vara samma moms på all form av mat, oavsett var man äter det.

Att styra över konsumtionen från varor till tjänster är bättre än att tvinga folk att jobba mindre, som Miljöpartiet också vill. Det finns faktiskt många som trivs bra med att jobba 40 timmar per vecka, och som inte önskar jobba mindre. Att genomföra en allmän arbetstidsförkortning skulle tvinga dem att jobba mindre än de önskar, eller tvinga dem att kringgå systemet genom att konsekvent jobba övertid eller liknande vilket lär ställa till krångel.

Att vissa skulle må bättre av att jobba mindre är inget bra skäl att tvina alla att jobba mindre. Precis som man inte bör totalförbjuda alkohol bara för att vissa är alkoholister.

Läs även Carl Larsson, Odelberg och Hans Åberg.

Kommentarer är avstängda.