Dags att stoppa Internetsabotage

Med anledning av Wikileaks och de Internetsabotage som drabbat både Wikileaks själva och dess motståndare skriver Henrik Pontén på SVT Debatt att nya lagar krävs för att stoppa detta.

Jag håller helt med Pontén om att den här typen av sabotage på Internet (huvudsakligen DDoS) är oacceptabla och bör vara olagliga. Jag är dock inte säker på att ny lagstiftning krävs. För några år sedan ändrades lagen för att kriminalisera just detta. Så vitt jag förstår så är de aktuella handlingarna olagliga enligt denna nya lag. Så det handlar om att polisen tar fast de skyldiga.

Oavsett vad man tycker om Wikileaks och att t.ex. Visa och Mastercard stoppar betalningar dit så är det inte OK med sabotage. Sabotage på Internet är lika oacceptabelt som att hälla lim i låset på en butik som man är missnöjd med. Om man tycker att Visa och Mastercard har gjort fel så får man ta till rättsliga åtgärder mot dem.

Wikileaksanhängare bör ha i åtanke att Internetsabotage kan drabba vem som helst och att anarki på Internet inte är mycket bättre än anarki i den fysiska världen.

Men med tanke på vad Pontén och Antipiratbyrån tidigare sysslat med så undrar jag vad han egentligen är ute efter. Kan det vara något i stil med detta förslag att göra Internetoperatörerna ansvariga för informationen i deras nät? Det är definitivt inte vad vi behöver. Möjligtvis kan man tänka sig att Internetoperatörer görs ansvariga för sabotage genom deras nät. Men detta ansvar måste i så fall begränsas till sådant som är oönskat av den som drabbas av det. Att skicka information till någon som önskar detta bör inte omfattas av Internetoperatörernas ansvar, även om det är olagligt att skicka denna information.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)