Hårdare sexköpslag

Regeringen föreslår att maxstraffen för sexköp ska höjas till ett års fängelse, se artikel i SvD och DN. Detta innebär inte bara att fängelsestraff kan bli längre, utan också att en del som idag bara döms till böter kan komma att dömas till fängelse.

Både Justitieminister Beatrice Ask (m) och Johan Pehrson (fp) antyder att man vill att sexköp av traffickingoffer ska dömas hårdare än andra fall. Det är i och för sig rätt tänkt. Sexköp av traffickingoffer, när köparen inser eller borde insett detta, bör vara förbjudet och ett års fängelse är inte för hårt straff för detta.

Dock så borde “vanliga” sexköp av vuxna som prostituerar sig frivilligt inte vara förbjudna alls. Så dagens sexköpslag borde göras om till en lag som bara förbjudet sexköp av traffickingoffer, och straffet för detta bör alltid vara fängelse (man ska inte kunna komma undan med böter som idag).

Se tidigare inlägg.

7 kommentarer to “Hårdare sexköpslag”

 1. BENGAN säger:

  Eftersom vi lever i ett land där alla är jämlika, hur blir det med kvinnorna som köper sex i exempelvis Gambia?Kommer dom också att straffas? Eller är dom “mera jämlika än männen?

 2. Linn säger:

  Män som köper sex i Thailand döms inte heller, där är vi helt jämlika.

  Dessvärre lider många “frivilliga” också, och det känns både märkligt och tråkigt att denna fråga oftast enbart diskuteras ur ett slags “ideal-ideologiskt” synsätt utan att ta hänsyn till den faktiska verkligheten för många av de prostituerade. Sant – alla lider inte, men vi kan inte säkert anta att dessa är i majoritet och inte heller får det ses som anledning nog att helt blunda för de lidande som de facto drabbar många – i Sverige såväl som utomlands. (Kan även tyckas att för en normalempatisk person torde detta vara en stor aspekt att ta hänsyn till.)

  Även för frivilliga vuxna så har samband mellan prostitution/sexuella övergrepp i tidigare åldrar etc. ofta rapporteras, och jag har sett flera undersökningar som visar hur psykisk ohälsa är överrepresenterat i denna grupp. Det finns mycket annat också som pekar på att den romantiserade bilden, som många försöker föra fram utan balans i argumentation att slopa förbuder, knappast representerar verkligheten för flertalet.

  Olika former av förbud mot prostitution existerar faktiskt i de allra flesta länder och hos många är detta en samhälls”skamfläck” där man aktivt försöker rensa upp. Sverige är alltså inte unikt i den bemärkelsen att prostitution är olagligt.
  Det som skiljer Sverige är att vi synliggör förövrarna också, inte bara de prostituerade. DETTA är unikt, eftersom det klassiskt sätt är “hororna” som stämplas och råkar illa ut i ett samhälle medan de män som i praktiken försätter de prostituerade i denna situation helt går fria från stigmatisering och därför aldrig behöver fundera på konsekvenserna över sitt beteende.

  Kort och gott, här är en fråga som inte bara kan diskuteras ideologiskt, utan snarare humanitärt. Det finns tillräckligt mycket lidande för många personer att kunna rättfärdiga ett förbud mot sexköp, och detta slår i så fall högre än ideologiska ideal. Det blir ofta både sorgligt och absurt när trygga människor som aldrig behöver bekyrmra sig om att själv drabbas sitter och förnekar utsatta gruppers lidanden.
  Sen är det sant att mycket annat måste göras för att komma åt problemet, och det mesta där förebyggande, men lagstiftning är en növdvändig bit på väg.

 3. Linn säger:

  Kanske bör tillägga ett par saker också:

  Tanken att legalisering och organisering av prositution ska förhindra trafficking om olaglig handel, är dessvärre en myt. När EU tog fram underlag för att kartlägga traffickingens utbredd visade det sig att de flera av de länder (mest noterbart Tyskland) som hade organiserad prostiution faktiskt också var länder som hade störst problem med trafficking. Det argumentet är därför rätt ”värdelöst”.

  Häromdagen, i samband med just detta lagförslag med utökade fängelsestraff, läste jag siffror som visade att ungefär 85% av de i Sverige som hade köpt sex, hade gjort det av en utländsk kvinna.
  Detta visar alltså att den idealiserande bilden av en självständig svensk kvinna som vill dryga ut studenkassan eller liknande, inte är representativ. Tvärtom, och därför kan knappast det användas som hållbart argument heller.

 4. Mikael Ståldal säger:

  Linn,

  Jag vet inte riktigt vem du argumenterar emot. Jag har inte hävdat att alla, eller ens en majoritet, av de som frivilligt (utan tvång) prostituerar sig i Sverige skulle vara helt nöjda med sin tillvaro. Jag har inte heller ifrågasatt att det skulle förekomma tidigare sexuella övergrepp, psykisk ohälsa (eller för den delen drogmissbruk) i denna grupp.

  Men sexköpslagen har inte lett till att prostitutionen i Sverige försvunnit, och det kommer inte den föreslagna skräpningen att göra heller. Så frågan man måste ställa sig är om sexköpslagen leder till att de prostituerade som lider får det bättre. Jag tror inte det.

  Jag tror att den förvisso har minskat antalet prostituerade minskat något, men samtidigt lett till att de som är kvar får det värre. För en normalempatisk person torde detta vara en stor aspekt att ta hänsyn till.

 5. Mikael Ståldal säger:

  Även om det inte är meningen så tror jag att den svenska sexköpslagen bidrar till stigmatiseringen av de prostituerade.

  Sexköpslagen bidrar till att stigmatisera prostitution som fenomen, och det är ju också meningen. Och jag tror att detta, oavsiktligt, spiller över på de prostituerade.

 6. Erik säger:

  Ståldal har helt rätt. Dessutom lär viljan att anmäla misstänkt trafficking minska om varje ansats till sexköp är kriminaliserat, så lagen är kontraproduktiv.

  Det är genom att underlätta för den frivilliga prostitutionen och föra upp den i ljuset som den får förutsättningar att konkurrera ut eventuell trafficking.

  Sexlagstiftningen påminner inte så lite om narkotikalagstiftningen och den har ju inte heller varit succé, precis.