Smygfotografering

Regeringen har föreslagitatt smygfotografering i vissa fall ska förbjudas, se artikel på SR.

Den föreslagna nya lagen består av två delar. Den första delen som lyder:

Den som olovligen, på ett sätt som är ägnat att kränka den enskildes personliga integritet, fotograferar eller annars med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon som befinner sig inomhus i en bostad eller på en toalett, i ett omklädningsrum eller i ett annat liknande utrymme, döms för olovlig fotografering till böter eller fängelse i högst ett år.

tycker jag är fullt rimlig och bra. Om man befinner sig i en bostad, toalett eller liknande plats så bör man vara fredad från olovlig och kränkande fotografering.

Den andra delen däremot:

Detsamma gäller den som olovligen fotograferar eller annars med tekniskt hjälpmedel tar upp bild av någon på ett sätt som är påträngande, närgånget eller dolt och ägnat att allvarligt kränka hans eller hennes personliga integritet som privatperson.

innebär att det i vissa fall kan bli förbjudet att fotografera folk på allmän plats, t.ex. på en gata eller ett torg. Det tycker jag är helt orimligt. På en allmän plats så måste man finna sig i att bli fotograferad, oavsett situation. Dessutom så öppnar detta för godtycke i tillämpningen eftersom det helt och håller bygger på om det är kränkande eller inte.

Johan Ingerö tycker precis som jag att den första delen är bra. Men han verkar ha missat den andra delen.

Jonas Morian är skeptisk till hela lagen. Tyvärr så använder han en del tämligen dåliga exempel på varför lagen skulle vara dålig.

Han skriver t.ex. om att det skulle kunna bli förbjudet att fotografera en intim krogkväll med en statssekreterare och en politisk journalist. Jag antar att han syftar på Ulrica Schenström och Anders Pihlblad. Man kan förvisso kritisera Schenström för att ha druckit alkohol när hon hade krisberedskap. Men jag har svårt att se varför det skulle vara ett stort problem att statssekreterare hånglar på krogen med journalister, och varför det skulle vara så viktigt att avslöja detta.

Och att avslöja riksdagsledamöter på resa i Sydfrankrike betald av oljebolag borde vara möjligt utan olovlig fotografering, eftersom riksdagsledamoten i fråga hela tiden var helt öppen med vart och med vem hon hade rest.

Nåväl, om man gör som jag vill och bara inför första delen av lagen och skrotar den andra så borde både Ingerö och Morian kunna bli nöjda. Då blir det fortsatt tillåtet att smygfotografera folk som hånglar på krogen.

4 kommentarer to “Smygfotografering”

 1. Sco säger:

  Du har svårt att se varför det skulle vara ett stort problem att statssekreterare hånglar på krogen med journalister, och varför det skulle det vara så viktigt att avslöja detta?
  Det förklarar många av dina övriga blogginlägg.

 2. Mikael Ståldal säger:

  Ja just det, jag har svårt att se det. Men du kan väl förklara.

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Smygfotografering igen säger:

  […] har tidigare skrivit om ett förslag till lag mot smygfotografering och varit delvis […]