Apples moraliska moras

Som jag har skrivit tidigare så har Apple moraliska kriterier för vika appar som de godkännar för App Store för iPhone och iPad. Bl.a. så tillåts inte porr.

Nu visar det sig att Apple inte bara är moralistiska, de är dessutom tämligen godtyckliga och populistiska. Först så godkänner de en app för att “bota” homosexuella, men efter omfattande kritik så dras den tillbaka.

Så går det när man försöker leka moralpolis. Apple borde bara ha strikt tekniska, säkerhetsmässiga och legala kriterier för vilka appar de godkänner, och strunta i de moraliska aspekterna. Då hade de med trovärdighet kunnat motstå den här typen av proteststormar.

Jag tycker att appar för att “bota” homosexuella är synnerligen dumt, men de bör inte vara förbjudna.

Samtidigt så rapporteras att flera appar som Apple godkänt har allvarliga säkerhetshål. Så Apple borde ägna mer tid åt att granska apparna i detta avseende.

3 kommentarer to “Apples moraliska moras”

 1. Andreas säger:

  Svt:s inslag var mycket osakligt och innehöll flera fel. Det påpekades inget säkherhetshål av operativsystemet iOS.

  Jag tittade snabbt igenom det whitepaper som den intervjuade i inslaget har publicerat och som jag tolkar det handlar det snarare om dålig praxis bland de som gör applikationer. I många fall handlar det om att de inte använder “säkra” uppkopplingar när de sänder data. Av vad jag såg fanns ingen säkhetslucka som påpekades som användare behöver vara rädda över.

  Som vanlig användare finns det inget skrämmas upp över med detta inslag och SVT borde skämmas.

  Vill också tillägga att jag är en Android användare och inte en iOS användare.

 2. Mikael Ståldal säger:

  Andreas,

  Min poäng var inte att iOS skulle ha några säkerhetshål, utan just att Apple varit slarviga när de godkänner appar med säkerhetshål. Det är ju möjligt att appar har säkerhetshål även om operativsystemet inte har det.

  Om de som gör apparna har dålig praxis så har även Apple dålig praxis när de godkänner dessa appar.

  Min poäng är att Apple borde lägga ner mer krut på säkerhetsgranskning och mindre krut på moralgranskning av appar.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)