EU-skatt

EU-kommissionen vill att EU ska börja ta ut skatt på flera områden, se artikel i DN.

Det vore rimligt om EU tog ut punktskatter på områden där det fungerar bättre att göra det på EU-nivå än på nationell nivå. Det gäller framförallt skatter som är motiverade av miljö- och klimatskäl. Flygskatt är ett bra exempel på det. Skatt på internationell fartygstrafik (eller på dess bränsle) vore också bra.

I artikeln nämns skatt på utsläppshandel. Det vore i princip OK att EU tar ut skatt på utsläpp av växthusgaser, men man bör inte ha skatt på handeln. Det vore bättre om EU auktionerade ut utsläppsrätterna, det skulle också ge intäkter till EU.

Däremot så bör EU definitivt inte få ta ut rent fiskala skatter, d.v.s. skatter som enbart syftar till att dra in pengar. I artikeln nämns skatt på finanssektorn, bolagsskatt och moms. Detta bör vi med emfas motsätta oss, annars är det stor risk att det totala skattetrycket ökar och att EU:s budget sväller mer än vad som är motiverat.

2 kommentarer to “EU-skatt”

  1. Ove säger:

    Skatter, skatter, skatter, regler, lagar, byråkrati.. och jobben försvinner allt fortare till Kina och Indien.

    Ursäkta mej, men när ska EUs bortskämda ministrar börja tänka konkurrenskraft?

Lämna en kommentar(detta är en captcha)