Flyktingmottagande vs. anhöriginvandring

Det har blivit en stor debatt kring den utvisningshotade sjuka 91-åriga Ganna Chyzhevska från Ukraina, se artikel i Expressen.

Bakgrunden är att Chyzhevskas barn och barnbarn bor i Sverige (oklart varför, kanske har de tidigare fått asyl här) och att hon inte har några släktingar kvar i Ukraina. Hon kom hit augusti 2009 på ett halvårsvisum för att besöka sin dotter och passade då på att stanna kvar och ansöka om uppehållstillstånd på grund av familjeanknytning och särskilt ömmande omständigheter. Uppehållstillstånd beviljades inte, och efter diverse överklaganden så vill Migrationsverket nu utvisa henne.

Nu kräver politiker från flera partier att lagen ändras så att möjligheten till anhöriginvandring utökas. Migrationsminister Tobias Billström (m) avvisar dock kravet på lagändring.

Jag håller med Billström att vi inte bör utöka möjligheten till anhöriginvandring. Det är rimligt att anta att antalet anhöriginvandrare kommer stå i proportion till antalet flyktingar som vi tar emot och ger asyl. Vi kan tvingas välja mellan att ta emot färre flyktingar men fler anhöriga till dem, eller att ha det som idag. Jag tycker det är bättre att bibehålla Sveriges generösa asylpolitik än att öka möjligheten till anhöriginvandring.

Jag håller också med Billström att särskilt ömmande omständigheter bör tolkas mycket restriktivt. Sverige bör ta emot flyktingar som är utsatta för förföljelse eller förtryck, snarare än folk som det är synd om i största allmänhet.

För övrigt så bör möjligheten till arbetskraftsinvandring öka.

4 kommentarer to “Flyktingmottagande vs. anhöriginvandring”

 1. Mats Henricson säger:

  Fast “särskilt ömmande omständigheter” låter väl inte helt orimligt här?

  Dessutom, varför ska vi tvingas välja mellan flyktingar och anhöriga? Vi kan väl ta båda?!

 2. Mikael Ståldal säger:

  Ja, det är möjligt att särskilt ömmande omständigheter är applicerbart på detta fall. Jag är för dåligt insatt i detaljerna för att kunna avgöra det.

 3. Mikael Ståldal säger:

  Med tanke på de problem med integration av flyktingar och deras anhöriga som Sverige har haft och fortfarande har så tror jag inte att det är klokt att ändra reglerna så att mängden flyktingar+anhöriga som vi tar emot ökar markant.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)