Poliser bör inte bära slöja

Poliser representerar statens våldsmonopol, och allmänheten är skyldig att polisens instruktioner. Det är av yttersta vikt att man snabbt och otvetydigt känner igen en polis, och därför har poliser i tjänst vanligtvis uniform. Det är, på goda grunder, olagligt att bära polisuniform på allmän plats om man inte är polis.

Jag tycker inte att man bör göra kulturella eller religiösa undantag i polisuniformen, det bör t.ex. inte vara tillåtet för kvinnor att bära hijab som en del av polisuniformen. Kvinnor som inte kan tänka sig att gå ut utan hijab bör välja något annat yrke än polis.

Polisen ska dessutom vara en kulturellt och religiöst neutral representant för staten och upprätthålla lag och ordning. Eventuella religiösa övertygelser får inte gå ut över detta, och man kan misstänka att en person som inte kan tänka sig att lägga ett religiöst motiverat klädesplagg på jobbet också kan ha svårt att hålla sina religiösa övertygelser borta från jobbet i övrigt.

Däremot borde det vara OK för en polis att bära hijab (dock inte nikab) när hon uppträder civilklädd i tjänst.

Jag ser inte fram emot att vi nu snart får en polis som kommer bära hijab till sin uniform, se artikel i Metro. Det för förvisso viktigt med mångfald inom poliskåren, men jag är övertygad om att det går att hitta kvinnor från Mellanöstern som kan tänka sig att bli polis utan att bära hijab på jobbet.

Se tidigare inlägg.

3 kommentarer to “Poliser bör inte bära slöja”

 1. Hans Iwan Bratt säger:

  Håller med dig i allt väsentligt, men förstår inte varför du vill göra ett undantag för civilklädda poliser. De presenterar i lika hög grad samhället och har samma juridiska ställning som polisen i uniform.

  /Hans Iwan

 2. Mikael Ståldal säger:

  Civilklädda poliser har ju rätt så stor frihet att själva välja hur de ska vara klädda, och jag har svårt att motivera en regel som säger “ni får klä er hur som helst, bara inte i slöja”.

  Jag tycker inte att man ska särbehandla slöja (hijab) på något sätt, varken positivt eller negativt.

  Ska man ha en regel som säger att civilklädda poliser i tjänst inte får ha någon form av huvudbonad? Inte hatt eller keps heller alltså.

 3. Mikael Ståldal » Arkiv » Svenska värderingar säger:

  […] Uvell har en del poänger, som att det i de flesta sammanhang och arbetsplatser bör ses som oproblematiskt med kvinnor som bär hijab (ej att förväxla med niqab). Jag tycker dock inte att man bör tillåta det med polisuniform. […]