Smygfotografering på offentlig plats är inte ofredande

En man som smygfotograferade kvinnor i bikini på en allmän badstrand åtalades för sexuellt ofredande men friades av tingsrätten, se artikel i Metro.

Tingsrätten har gjort helt rätt, och åklagaren borde aldrig väckt åtal för detta. Det är inte, och bör inte vara, förbjudet att fotografera folk på offentlig plats, oavsett om det sker i smyg eller inte och oavsett om den som blir fotograferad är lättklädd eller inte. Den som befinner sig på offentlig plats får finna sig i att bli tittad på och fotograferad.

Det är dock lite oroväckande att tingsrätten friar med motiveringen att

de båda målsägande kvinnorna i bikini inte noterade att de blev smygfotograferade förrän efteråt

Innebär detta att mannen hade blivit dömd om kvinnorna direkt märkt att de blivit fotograferade? Så bör det inte vara, ofredande borde bara bli aktuellt ifall fotografen handgripligen är väldigt närgången. Det är ju knappast fallet vid smygfotografering, inte ens om smyget misslyckas.

Se tidigare inlägg.

Kommentarer är avstängda.