Avskaffa laglotten

Advokat Svante Thorsell skriver på DN Debatt att laglotten vid arv borde avskaffas.

Det har han alldeles rätt i. Det är orimligt att ett vuxet barn ska ha rätt att ärva från en förälder som uttryckligen vill annorlunda i ett testamente. Laglotten kan också ställa till det för sambor med barn och gifta med särkullsbarn, vilket är vanligt idag.

Se tidigare inlägg.

2 kommentarer to “Avskaffa laglotten”

  1. Frugan säger:

    Du har så rätt i det du skriver!!
    Det är så förbannat viktigt med att “barnet” på 50 år inte blir utan sin laglott, men att det gör livet till ett helvete för kvarvarande fru/man spelar ingen som helst roll. Till största del faller arv ut när barnen har blivit vuxna och är självförsörjande, har radhus och dyr bil. När det dessutom gäller särkullbarn tas ingen hänsyn till att det kanske är den efterlevande som har haft de största inkomsterna. Till detta kommer också problem för “icke föräldern”att ge sina barn vad den vill utan att det ska räknas som förskott på arv. (i äktenskapet är allt mitt, ditt och således räknas det som om att det är båda föräldrarna som ger bort gåvan eller pengarna, trots att det enbart är den ena föräldern, för sina inkomster) Laglotten inskränker på den efterlevandes rättigheter, i synnerhet när det finns särkullbarn. Särkullbarnet ärver ju även sin icke förälder på det sättet, inte särskilt rättvist! Hur som haver finns det hur mycket som helst och hur många fall som helst som kan tas upp som exempel på varför laglotten ska slopas.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)