Låt utländska doktorander stanna i Sverige

När någon från ett land utanför EU/EES doktorerar vid ett svenskt universitet så har de ofta svårt att få stanna i Sverige efter avslutat doktorerande, vilket leder till att många lämnar Sverige med färsk doktorsexamen trots att de skulle vilja stanna. Detta har Karin Granbom Ellison (fp) uppmärksammat i en riksdagsmotion, där hon yrkar på att fyra års doktorerande i Sverige ska ge permanent uppehållstillstånd, precis som fyra års förvärvsarbete idag ger permanent uppehållstillstånd. Se artikel i Ingenjören.

Mycket angelägen motion, detta bör införas snarast. Givetvis bör Sverige välkomna nybakade doktorander att stanna i Sverige och arbeta eller forska vidare här.

Se tidigare inlägg.

3 kommentarer to “Låt utländska doktorander stanna i Sverige”

  1. Mats Henricson säger:

    Det där löser sig själv! Efter att vår utbildningsminister så fint har sett till att utländska studenter nu måste betala för sina studier så har ju antalet sjunkit katastrofalt. Tro mig, jag vet från säker källa. Men det är väl lika bra, varför skulle vi vilja att världens intelligentia kommer till Sverige och studerar och forskar? Löjligt!

  2. Mikael Ståldal » Arkiv » Bra att utländska studenter får stanna säger:

    […] Mycket bra, inte en dag för tidigt. Det var helt galet att erbjuda utländska studenter kvalificerad utbildning i Sverige och sen inte ge rimlig möjlighet för de som vill att stanna och jobba i Sverige. Nu har detta äntligen rättats till. Se tidigare inlägg. […]