Förbjud inte länkar på webben!

Tidningsutgivarnas VD Jeanette Gustafsdotter välkomnar det tyska lagförslag om att införa restriktioner för länkning på Internet som jag tidigare kritiserat, se artikel i Journalisten.

Efter att ha blivit grundligt sågad i kommentarer och på Twitter så blir Gustafsdotter sur och börjar gnälla på hur hemskt det är med sociala media och menar att alla kritiker bara hakat upp sig på att hon sagt att länkning är ett ofog. Och visst kan det ibland kännas jobbigt att bli utsatt för resolut kritik när man har sagt eller skrivit något dumt, men det är faktiskt något som en offentlig person och opinionsbildare som Gustafsdotter får finna sig i. Att gnälla över det är bara patetiskt.

Mer intressant blir det att läsa Journalistens egen utredning om länkning. Det börjar med en historisk genomgång där tidningarna först hoppades på att tjäna en massa pengar på reklam genom att lägga ut artiklar gratis på webben, men att det sen visade sig att det inte blev så mycket pengar som man hoppats på, och detta skyller man på Google.

Tidningarna har alltså en dålig affärsmodell, och istället för att ändra den så lobbar man politiskt för att få skräddarsydd lagstiftning för att kunna behålla och tjäna pengar på denna i grunden dålig affärsmodell. Om det är något som är ett ofog i sammanhanget så är det detta.

Man skriver flera gånger att man visst inte vill förbjuda länkning, men det tyska lagförslaget – som tydligen både Jorunalistförbundet och Utgivarna gillar och önskar även i Sverige – innebär i praktiken att man måste be om lov för att få länka.

När man sedan reder ut vad som gäller med dagens lagstiftning så konstaterar man först att det är lagligt att länka till öppet material, och att det inte är tillåtet att länka på ett sätt som gör material som inte är avsett att vara öppet (t.ex. material som ligger bakom en s.k. betalvägg) tillgängligt. Så långt är det korrekt och fullt rimligt.

Men sen börjar man trassla in sig i ett resonemang om länkning till öppet material som upphovsmannen inte vill att man länkar till, och menar att det kanske inte borde vara tillåtet att länka då heller. En sådan restriktion vore enligt min mening orimlig, och så vitt jag förstått inte förenlig med gällande lagstiftning Om upphovsrättsinnehavaren gör materialet tillgängligt för allmänheten på webben så ska det också vara tillåtet för vem som helst (inklusive Google) att länka till det, utan att be om lov och utan att behöva betala ersättning.

Som upphovsrättsinnehavare kan man välja mellan att antingen begränsa tillgängligheten till sitt material, och då även begränsa möjligheten att länka till det. Eller så gör man det tillgängligt för allmänheten, och då blir det också fritt fram att länka till det. Någon mellanform finns inte, och bör inte finnas.

Däremot kan man diskutera om det är OK för Google att själva publicera utdrag ur artiklar och tumnaglar till bilder. Det är inte självklart att det ska vara OK att göra utan tillstånd.

Kommentarer är avstängda.