Länkrestiktion på gång i Tyskland

Den nya tyska regeringen håller på att falla för lobbying från nyhetsbranchen och överväger att införa restriktioner för länkning till nyheter på Internet. Se artikel i SvD och International Herald Tribune.

Förslaget är inte lika långtgående som det länkförbud som jag skrev om tidigare. Det ska bara gälla kommersiella sidor, och skulle därmed inte drabba t.ex. denna blogg. Men det är oklart hur man definierar kommersiell i detta sammanhang, och många bloggar riskerar hamna i en oklar gråzon.

Det verkar som man huvudsakligen vill komma åt Google News och liknande nyhetsaggregeringstjänster, och troligtvis inte kommer bry sig om bloggar till att börja med. Men om man driver igenom en oklar lagstiftning så kan nyhetssajter utöva utpressning mot bloggar genom att hota med stämning när bloggar länkar till dem, och detta kan leda till en självcensur hos bloggar så att de undviker att reta nyhetsbranchen i onödan. Och det vore mycket illa för den fria debatten.

Detta förslag är både onödigt och skadligt. Jag hoppas verkligen att det aldrig blir verklighet.

Dessutom överväger man kopiera modellen för insamling av licensavgifter från musikbranchen, d.v.s. bygga upp en STIM-liknande organisation. Det är illavarslande med tanke på att den modellen håller på att urarta och STIM framför alltmer bisarra förslag.

Jag vågar knappt tänka på vad en STIM-liknande organisation för nyhetslänkning kan hitta på för orimligheter i framtiden. Någon kanske kan hjälpa mig med förslag? Bästa förslag inom en vecka får ett hedersomnämnande.

2 kommentarer to “Länkrestiktion på gång i Tyskland”

  1. Mikael Ståldal » Arkiv » Förbjud inte länkar på webben! säger:

    […] välkomnar det tyska lagförslag om att införa restriktioner för länkning på Internet som jag tidigare kritiserat, se artikel i […]