Lagstiftning är bättre än operatörsgodtycke

Med anledning av den beryktade webbtjänsten Lexbase så passar Internetoperatörs Bahnhofs vd Jon Karlung på att etablera en ny policy, se artikel i DN.

Bahnhof har hittills gjort sig kända för att tillåta sina kunder att göra allt som inte är direkt olagligt, även sådant som på olika sätt varit kontroversiellt. De har varit ett föredöme för Internetoperatörer.

Lexbase var kund hos Bahnhof, men de kände sig tvungna att stänga av den trots att den inte hade blivit klassad som olaglig. Initialt motiverade de detta med de stora säkerhetsproblem som Lexbase drogs med, och att den ställde till skada genom att t.ex. kontokortsuppgifter stals och missbrukades. Det tycker jag var en rimlig motivering, och det hade kunna stanna där för Bahnhofs räkning.

Men nu väljer Bahnhof att ändra policy på ett mycket djupare plan, och uppmanar dessutom andra Internetoperatörer att följa deras exempel. De säger nu att Internetoperatörerna bör ta publicistiskt ansvar om den som äger tjänsten inte gör det. De säger uttryckligen att de inte vill se någon skärpt lagstiftning, istället vill de själva ibland ställa högre krav än vad lagen stipulerar.

Det låter förvisso bra att de vill stoppa otyg som Lexbase och ta ansvar för integriteten. Men, jag tror att de har gett sig ut på ett farligt sluttande plan. Vi kan tyvärr inte räkna med att alla Internetoperatörer har samma principiella hållning till yttrandefrihet som Bahnhof. Jag tror att detta riskerar leda till att Internetoperatörer godtyckligt stänger av kontroversiella och misshagliga webbsajter.

Därför bör vi istället verka för att ändra lagen och förbjuda den typen av tilltag som Lexbase gjorde, se tidigare inlägg om detta.

Det är förvisso sant att alla lagar på området inte är helt lyckade, men det finns inget som säger att en Internetoperatör kommer lyckas ordna bättre regler än vad politikerna lyckas ordna fram lagar. Demokrati och rättsstat är trots allt rätt så trevligt.

Läs även Lars Bjurström.

Kommentarer är avstängda.