Partibyte

Jag har varit medlem i Folkpartiet liberalerna sedan 1996. Efter viss tvekan har jag idag beslutat mig för att lämna Folkpartiet och istället gå med i Piratpartiet.

Jag har länge gillat Piratpartiets politik när det gäller övervakning, personlig integritet, immaterialrätt och IT-frågor (t.ex. nätneutralitet). Jag är förvisso inte lika radikal när det gäller upphovsrätt, men jag gillar inte dagens situation (som Folkpartiet i huvudsak står bakom) heller, och jag ser inte Piratpartiets linje som ett sämre alternativ.

Detta har dock inte varit tillräckligt för att få mig att byta parti, eftersom jag gillat (och fortfarande gillar) Folkpartiets politik på de flesta andra områden, och jag velat se Folkpartiet och Alliansen snarare än Socialdemokraterna i Sveriges regering.

Vad som fått mig att ta steget och byta parti nu är EU. Som jag skrivit tidigare tycker jag att en hel del med EU, och Euron i synnerhet, har visat sig fungera riktigt dåligt och är i behov av rejäl reformering. Folkpartiet har tyvärr en alltför naiv inställning till EU och Euron, och vågar inte riktigt kritisera eftersom man vill slå vakt om sitt rykte som mest EU-positiva parti.

Jag är imponerad av Piratpartiets arbete i Europaparlamentet, och tycker att de nu har den bästa EU-politiken. De vill inte avskaffa eller gå ur EU, de vågar kritisera allt som är fel, de vill använda EU konstruktivt för vettiga saker och de är helt utan antydan till den främlingsfientlighet och nationalism som präglar många andra EU-kritiska partier i Europa.

Jag stödjer Piratpartiet och Christian Engström i det kommande Europaparlamentsvalet.

20 kommentarer to “Partibyte”

 1. Christoffer Willenfort säger:

  Jag vill vara först att önska dig välkommen.

  Även jag har lämnat FP för PP och om du undrar ngt eller vill ha tag på ngn så släng ett mail så hjälper jag dig efter bästa förmåga.

 2. Niklas Starow säger:

  Grattis. Välkommen 🙂

 3. Rick Falkvinge säger:

  Välkommen ombord!

 4. Jonas säger:

  Varmt välkommen!

 5. Leif Ershag (@berinder) säger:

  Som partibytare själv vet jag att det är ett svårt beslut som inte tas lättsamt, att dessutom ta det ett valår gör det inte mindre.

  Välkommen till partiet, om du undrar något så bara skriv här på bloggen. Du har redan nog med följare för att få svar. 🙂

 6. Henrik Brändén säger:

  Varmt välkommen. Vi är många i partiet som gjort en liknande resa, och det är aldrig lätt att lämna ett parti man tillhört länge. I vart fall jag har dock aldrig kommit i närheten av att ångra mig!

 7. Joakim Antonsson säger:

  Välkommen ombord!

 8. Christian Engström säger:

  Tack, och välkommen ombord!

 9. Mikke Svensson säger:

  Välkommen Mikael!

 10. Henry Rouhivuori säger:

  Välkommen!

 11. Simon säger:

  Välkommen! Känn dig som hemma!

 12. Jerker Montelius säger:

  Välkommen!

 13. Jan Andersen säger:

  Jag har gjort samma resa. Mitt officiella farvel till FP kom då Johan Pehrson inte instinktivt och tydligt försvarade rätten till att kryptera sin kommunikation.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5022643

  Det är en så grundläggande frihetsrättighet att en liberal straks vill säga fra. Därför är FP död för mig.

 14. Mattias Lundbäck säger:

  Välkommen! Har nyss bytt från Moderaterna. Av ungefär samma skäl.

 15. @collentine säger:

  Valkommen och hoppas du hjalper oss utveckla EU politiken ytterligare!

  Antar att du kanske redan har koll men lika bra att namna ifall:

  live.piratpartiet.se ar en bra ‘blogg-portal’ for PP bloggar.

  piratetimes.net ar bra for att halla koll pa vad som hander med andra piratpartier runt varlden.

 16. Robert säger:

  Det här är en intressant utveckling. Jag tror inte du är den ende.

 17. Mats Henricson säger:

  Välkommen!! Hoppas du fortsätter blogga och ifrågasätta.

 18. Lennart Regebro säger:

  Så trevligt!

 19. Dennis Nilsson säger:

  Nu får du ta och lugna ner dig litegrann, ifall du skall vara trovärdig.

  Att komma in från ett annat parti och börja lägga mängder med motioner, såga andras motioner, gör att du inte uppfattas som en som lämnar ett parti, snarare en krigare som kommer från (fp), som försöker kuppa (pp).