Importfruar

Miljöpartiet tar upp frågan om importfruar och förslår bl.a. att de som invandrar till en väntande partner i Sverige ska informeras om deras partner är tidigare dömd för partnerövergrepp. Se artikel i Metro.

Man får osökt lite Lexbase-vibbar, men vid närmare eftertanke låter det som en bra idé. Förutsatt att det bara gäller lagakraftvunna fällande domar, och att det bara gäller en vissa typer av allvarliga brott (mord, dråp, misshandel av minst normalgraden, våldtäkt, etc.).

Det verkar också rimligt att den som blivit utsatt för ett sådant brott av sin partner får stanna i Sverige, även om hen lämnar relationen efter kort tid i Sverige. Förutsatt att det blir en fällande dom. Det bör gälla även om det bara rör sig om ett enstaka tillfälle.

Däremot har jag svårt att se hur det skulle vara möjligt att helt avskaffa den s.k. tvåårsregeln. Det skulle rimligtvis leda till antingen att det över huvud taget inte går att invandra till Sverige med motiveringen att man har en parrelation med en svensk, eller att man i praktiken inför fri invandring för alla som lyckas hitta en svensk som är villig att ingå en skenrelation.

Jag ser i och för sig gärna att man går mot en friare invandring till Sverige, men detta är inte rätt sätt att göra det på. Det bör främst ske genom arbetskraftsinvandring.

2 kommentarer to “Importfruar”

  1. Fredrik Sjölin säger:

    Jag förstår inte varför det är PK att använda det uttrycket?

    Vi skulle ju inte acceptera “importkurder” eller “importromer”…

    Denna generalisering av de som träffar en partner från utlandet
    är vidrig så sluta med det!