Slöja och handskakning

Enligt en artikel i Mitt i så fick en kvinna av sin chef veta att hon inte skulle kunna jobba som boxvärd på centralstationen p.g.a. att hon bar slöja (jag antar att det syftar på hijab) och det var strikt klädkod för denna tjänst.

Kvinnan anmälde chefen till Diskrimineringsombudsmannen (för diskriminering p.g.a. trosuppfattning antar jag). Då verkar det plötsligt som om att det hela var ett misstag och det inte alls fanns några sådana klädkoder.

Jag tycker att företag bör få ha klädkoder som utesluter t.ex. hijab, utan att detta räknas som diskriminering. Däremot inte sagt att det vore vettigt, men det bör inte vara förbjudet för företag att göra dumheter.

Dock så bör man ställa krav på att klädkoderna är tydliga och tillämpas konsekvent, så att inte någon smygrasistisk chef hittar på klädkoder ad-hoc i syfte att utesluta någon specifik person (vilket verkar varit fallet här).

I samma artikel omnämns en annan kvinna (muslim) som av religiösa skäl vägrade skaka hand med sin manliga blivande chef och då vägrades anställning. Detta anmäldes av Diskrimineringsbyrån i Uppsala som krävde skadestånd för diskriminering p.g.a. trosuppfattning och fallet hamnade i tingsrätten. I en senare artikel (sid 6) får man veta att tingsrätten avslog begäran och inte ansåg att det var diskriminering.

Bra tingsrättsdom. Att konsekvent vägra skaka hand med personer av motsatt kön är inte något rimligt beteende. Det bör inte vara förbjudet, men den som ägnar sig åt det bör få ta konsekvenserna när folk (med rätta) blir upprörda över det. Sådant beteende bör inte skyddas av någon diskrimineringslag.

Som jag skrivit tidigare så blev utslaget dock annorlunda i ett liknande fall för några år sedan.

Det verkar inte finnas någon stabil rättspraxis kring detta, trots att lagstiftningen funnits rätt länge.

Jag tycker att det är dags att se över och förtydliga diskrimineringslagen så att det blir tydligt att religiöst motiverat beteende eller klädsel inte skyddas av förbjudet mot diskriminering p.g.a. religion/trosuppfattning.

Lämna en kommentar(detta är en captcha)