Hög till att avskaffa laglotten helt

Enligt en artikel i DN så kommer en ny EU-förordning göra det möjligt att sätta den svenska laglotten ur spel om man flyttar till ett annat EU-land som saknar laglott i sin lagstiftning.

Nu är det hög tid att helt avskaffa den hopplöst förlegade laglotten ur den svenska lagstiftningen. Jag kan tänka mig att laglotten historiskt sett har fyllt ett syfte, men i dag dagens välfärdssamhälle när folk vanligtvis är nära pensionering när deras föräldrar dör så går den inte att försvara.

Laglotten utgör en oacceptabel inskränkning i den individuella äganderätten. Borde inte jag av rätt att bestämma att alla mina tillgångar ska doneras till Läkare Utan Gränser efter min död, och att min bortskämde vuxne son inte ska få något?

Dessutom orsakar laglotten praktiska problem vid arvsskifte, i synnerhet när särkullsbarn och dyra bostäder är inblandade.

Se tidigare inlägg.

Kommentarer är avstängda.